Adriaanse: ‘Misschien heeft Ajax wel de verkeerde ervaring gehaald’

0807heitinga_deboer
Ajax incasseerde tot dusverre slechts zeven tegentreffers in de competitie. Slechts twee keer in de geschiedenis kreeg Ajax in de Eredivisie minder tegengoals om de oren na veertien wedstrijden: de seizoenen 1995/96 en 1997/98. Destijds werd de Ajax-doelman maar viermaal gepasseerd. Ajax was toentertijd echter ook in Europa toonaangevend. Co Adriaanse geeft dinsdag in het Algemeen Dagblad aan dat Nederlandse clubs zelden tot nooit op basis van techniek worden geklopt. “Het gaat om andere aspecten; tactiek, mentale kracht, atletisch vermogen. Als team worden de Nederlandse clubs geklopt. Dat moet je niet alleen bij de verdediging zoeken”, aldus Adriaanse.

Volgens Michael Reiziger gaat het in Europa veel meer om kansberekening, spelen om door te gaan naar de volgende ronde. Dat leidt tot behoudend voetbal. “In Nederland spelen ploegen meer vrijuit. Dan is een goed resultaat sneller geboekt. En de nul dus ook makkelijker te verdedigen”, aldus de oud-Ajacied.

Ervaring speelt een belangrijke rol in kansberekening, maar spelers als Ricardo van Rhijn en John Heitinga vervullen een bijrol in Amsterdam. Reiziger zou het vreemd vinden om in het Europa ineens heel anders te doen dan in de Eredivisie en volgens Adriaanse heeft Ajax misschien ‘de verkeerde ervaring’ gehaald. “Als dat aspect Ajax in de Europa League verder had geholpen, had Frank de Boer zijn opstelling echt wel aangepast.”

Bron: Algemeen Dagblad

Related posts

15 Comments

 1. Iceman

  Lekker hoor co. De beste stuurman staat altijd aan wal. Makkelijk lullen zo maar toen jij Ajax trainer was heb jij het ook niet super gedaan altijd achter af lullen.

  1. Remco425

   Klopt, en ‘misschien misschien’, ja zo kan ik ook analyseren. Alles kan misschien het geval zijn…

  2. creutz1977

   vind dat hij vaak onzin uitkraamt, maar in dit geval heeft hij echt een kern van waarheid… verdediging staat gewoon geweldig dit seizoen… en moet er iemand invallen dat komt heitinga er niet in…Dat zegt denk ik genoeg… mooi om ervaring te halen maar moet wel iets extra’s toevoegen..

   1. BobbyHaarms

    Wat dat betreft denk ik dat ze meer zouden hebben aan een Nigel de Jong. Maar ja, die bleek (nog) niet haalbaar afgelopen seizoen. Zou mooi zijn als die terugkomt al staat onze verdediging nu natuurlijk wel als een huis, en dat met relatief jonge gasten die nog vele jaren vooruit kunnen. Maar in Nederland is het helaas bijna onmogelijk geworden om een goede speler langer dan 2 jaar te behouden..

    1. creutz1977

     Ja weet niet bobby? wat gaat nigel toevoegen aan het middenveld dan? als er iets sterk en sterk bezet is dan is het het middenveld wel… en als er dan ruimte op het middenveld een keer is dan zie ik daar toch liever eigen jeugd een kans krijgen… denk dat ajax nog een sterke spits moet hebben en dan klopt het denk ik aardig

     1. BobbyHaarms

      Helemaal mee eens, dat staat als een huis. Bedoelde het meer voor de broodnodige ervaring die we missen en als het geen talenten in de weg staat. Vroeger was het ons sterkste punt, tegenwoordig is de aanval onze achilleshiel. DAAR moet de investering(en) gedaan worden, ook in de opleiding van spitsen!

 2. Iceman

  Ach ja Hika 77 ik moet nog welke trainer straks na Frank De Boer Ajax vier keer een landstitel schenk. Want je kan zeggen wat wilt maar Frank heeft het wel geflikt en misschien nog wel een vijfde titel straks laten we het hopen.

 3. Charka53

  Verdedigend staat het goed middenveld OK wel nu de ballen naar de spitsen maar die krijgen de bal niet in het netje Fischer is nog niet scherp milik als hij geen goede bal krijgt is het helemaal niets hij kan niet voetballen dus Frank veel geluk de komende tijd

 4. FrankiC

  Scherp geanalyseerd Cootje. Ziet een blind paard. Naast te veel foute aankopen, ook te veel foute keuzes van FdB! Kan zomaar zijn dat hij Fischer zaterdag gewoon weer opstelt hoor. Die raakt al maanden geen pepernoot.

 5. Indojood

  OK, jonge zelf-opgeleide spelers doen het prima en houden een aangetrokken speler buiten het elftal. Ik kan me herinneren dat bepaalde lieden in het TH Heitinga een tweejarig contract wilden geven maar dat de toenmalige extern adviseur het advies gaf om hem helemaal niet te nemen. Er is toen blijkbaar een eenjarig contract als compromis eruit gerold. Ja, dat klinkt ook als achteraf gelul maar iemand die bij Everton en Hertha BSC niet aan de bak komt kan nooit een versterking zijn. Puur op emotie gehaald. Er zijn nog steeds mensen die vinden dat hij moet spelen en gaan juichen als hij gaat warmlopen. Heitinga heeft het prima gedaan bij Ajax maar in het buitenland is het nooit wat geworden en nu heeft hij 0% waarde. Sneu voor hem maar het is niet anders.

 6. Velibor

  Misschien zeiden we vorig seizoen wel bijna allemaal ( ik ook hoor!) dat het achterin niet klopte en dat was toen ook zo en hebben ze gewoon heitinga gehaald voor erbij ( niet omdat het moest maar omdat het kon) en ja dan klopt het dit seizoen ineens wel ,tja das voetbal en neem me niet kwalijk maar van Rijn is toch ook niet zo ervaren dus een beetje gelul is het wel cootje maar ja het is het AD he dus dan word het gepruimd door sommigen en zo gauw er telegraaf staat dan is het onzin en belachelijk allemaal ….haha wat een willekeur.

Comments are closed.