Jong Ajax fors onderuit tegen Volendam: 0-5

Na zeges op Telstar en Fortuna volgde vrijdagavond voor Jong Ajax een deceptie tegen Volendam. Twee rode kaarten, vier tegengoals, maar ook het debuut van Robert Muric waren de statistieken van Jong Ajax.

Het was nog even spannend of de derby tussen Jong Ajax en Volendam wel doorgang kon vinden. Er was immers erg veel regen gevallen boven het veld van de Toekomst. Maar na een herkeuring om iets over 18:00 uur gaf de scheidsrechter groen licht voor de wedstrijd. Dus floot hij een krappe twee uur later voor het begin van de wedstrijd.

Bij Jong Ajax speelde opnieuw Richairo Zivkovic in de spits en hadden ook A-selectiespelers Lerin Duarte, Stefano Denswil en Jairo Riedewald een basisplaats. Zij moesten in de eerste tien minuten constateren dat de enige mogelijkheid voor Volendam was geweest. Uit een corner kopte Philips op de lat boven doelman Peter Leeuwenburgh. ,,We waren aanvankelijk zoekende naar een antwoord op het feit dat Volendam één-op-één speelde. Dat verraste ons enigszins, maar ik had het idee dat we na twintig minuten wel de controle kregen. Helaas was dat van korte duur, omdat we daarna snel met tien man kwamen te staan”, treurde trainer Ulderink na afloop.

Want na een halfuur moest doelman Leeuwenburgh met een rode kaart vertrekken. ,,Vanuit mijn positie leek het of de bal van Robert Mühren, als Leeuwenburgh hem niet had aangeraakt, over de achterlijn gegaan zou zijn. Hij ontnam hem dus geen directe scoringskans. Een penalty en een gele kaart had vanuit mijn optiek volstaan”, reageerde de trainer op het moment dat zijn keeper werd weggestuurd. De trainer haalde Danny Bakker vervolgens naar de kant, waardoor Norbert Alblas zijn opwachting onder de lat kon maken. De doelman dook naar de goede hoek, maar Robert Mühren schoot te scherp, 0-1. De Volendamse routinier schoot een minuut later zijn ploeg naar een ruimere marge en op slag van rust werd het ook nog 0-3 door Philips.

,,In een paar minuten van tegenslag verloren we de hele wedstrijd”, analyseerde Ulderink. ,,Dat is de les van vandaag. We kwamen met tien man te staan en op 0-1 achter, maar er was nog tijd genoeg om het recht te zetten. We stonden echter binnen een paar minuten op 0-3. We hadden het beter moeten invullen na de 0-1. Misschien was die andere invulling iets minder Ajax-voetbal geweest, maar de verdedigers hadden het moeten opbrengen duels te winnen, meer meters te maken en we hadden meer op de counter moeten spelen. Dat hebben we nagelaten.”

Na rust schoot Philips FC Volendam naar een 0-4-voorsprong. Het leed was nog niet over voor Jong Ajax, want na een klein uur spelen kon ook Richairo Zivkovic met een rode kaart vertrekken. ,,Geen discussie mogelijk. Dit was een rode kaart”, verklaarde Ulderink. En zo had het trainersduo nog maar negen spelers in het veld. Een opvallend moment viel er nog wel te noteren toen in de 61e minuut Robert Muric binnen de lijnen kwam. De Kroaat verving Queensy Menig en deed zo zijn eerste speelminuten in het roodwit van Ajax op. Veel veranderen aan de score kon hij natuurlijk ook niet. Met negen man moest Ajax nog een Volendams doelpunt toestaan. Vijf minuten voor tijd maakte invaller Veerman er 0-5 van.

Lang de tijd om bij deze nederlaag stil te staan heeft Jong Ajax niet. Ulderink: ,,Gelukkig mogen we maandag alweer tegen Achilles ’29. Dat is wel zo fijn want dan kunnen we proberen dit verlies goed te maken. We zullen morgen nog op deze wedstrijd terugkomen, er misschien wat beelden bij pakken en het afsluiten. Want dan gaat het vizier op Achilles.”

Opstelling Jong Ajax: Leeuwenburgh; Owusu, Van Bruggen, Denswil, Riedewald (68. Gravenberch); Boccara, Bakker (31. Alblas), Duarte; Becker, Zivkovic, Menig (61. Muric)

Related posts