‘Wees de baas in alle stadions, maar gebruik je verstand’

Er is veel ophef over de vuurwerk-actie tijdens de bekerfinale en allerlei andere zaken worden er in betrokken. Onderstaande reactie kwamen wij tegen op Ajaxshowtime. Ook hier kun je het uiteraard mee eens of oneens zijn maar horende alle voor en tegens is het wellicht de moeite waard voor een ieder om dit even in je op te nemen.

Wat er gebeurd is is dat wat begon als een fantastische avond na één minuut compleet vergald was. Ik heb de hele wedstrijd alleen maar m’n hart vastgehouden dat het niet nog een keer zou gebeuren. De 1-1, 1-2, 1-3, 1-4, 1-5 kwamen aan als mokerslagen, maar ik keek telkens gelijk naar rechts om te kijken of er niets uit het vak het veld op zou vliegen. Ook toen de Zwolle-aanhang ‘waar is dat vuurwerk nou’ aanhief durfde ik nauwelijks naar m’n eigen medesupporters te kijken..

Fantastisch
F-Side, 410, South Crew, NUA..fantastisch wat een mooie acties die gasten de afgelopen jaren hebben laten zien. Weken, maanden werk wordt er gestoken in de mooiste tifo’s. Je staat vol trots in het stadion als je het werk van die mannen soms ziet. Grandioze sfeer tijdens de Champions League, wedstrijden tegen psv, Twente etc., altijd aangezweept door de fanatieke aanhang die het stadion mee krijgt. Als het hele stadion inclusief de lange zijdes staat te springen krijg je een ongehoord kippenvel. Dat dit fantastisch is en dat ik een enorm respect voor hun inzet en passie heb, daar bestaat geen twijfel over.

Nodeloze maatregelen
Maar waarom, waarom acties zoals gisteren uitvoeren? Je schiet er he-le-maal niets mee op. Het werkt niet sfeerverhogend, de sfeer was al fantastisch. De wedstrijd wordt gestaakt (daar werd al voor gewaarschuwd en je ziet het aankomen), het werkt nog meer nodeloze maatregelen in de hand, Ajax zal minimaal weer een dikke boete krijgen (die zal worden betaald uit de sfeerpot..) enz. Er hing ook zo’n fakkel in het net van de goal. Wat als die in de fik vliegt? Dan ben je minimaal een uur, anderhalf uur verder voordat de wedstrijd weer hervat wordt, als dat al gebeurd.

Clubiconen
De harde kern heeft zich zo ingezet om clubiconen als De Boer en Van der Sar bij de club de krijgen op belangrijke posities. Nu laat je ze volledig in de steek. Het gezang voor Van der Sar toen hij z’n speech kwam houden ging me dan ook door merg en been. Eerst breng je hem in de positie dat hij überhaupt op het veld moet komen om een vak van z’n eigen supporters wat verstand bij te praten, en dan ga je hem toezingen. Z’n kerntaak om een nieuwe hoofdsponsor binnen te halen maak je er ook niet bepaald eenvoudiger op met dit soort acties.

Petten en sjaalsupporters
Ook het eeuwige dedain richting de ‘pet en sjaalsupporters’ vind ik jammer. Ja, de harde kern maakt de sfeer in het stadion en reist de club overal achterna. Ja, op de lange zijde zitten dagjesmensen. Maar het zit er ook vol met vaders en zonen, zoals ik ook ooit aan de hand van mijn vader voor het eerst de Arena betrad. Toen zat ik ook niet tussen de harde kern, daar zou ik zelf ook niet met mijn zoontje mocht ik die ooit krijgen. Voor iedereen een plek. Er zitten ook mensen van 60, 70 die nog naar Ajax willen. Er komt hopelijk ooit een dag dat ik die leeftijd ook bereik, en waarschijnlijk heb ik tegen die tijd ook geen behoefte meer om elke wedstrijd te staan en onophoudelijk te schreeuwen en zingen. Zo is er voor iedereen een plek in het stadion, en de ene is niet per se meer Ajacied dan de andere omdat de beleving tijdens de wedstrijd anders is.

Liefde van ons leven
Ga door met het maken van fantastische sfeer, prachtige tifo acties en jullie onvoorwaardelijke inzet en steun voor Ajax. Niets dan lof en ontzettend veel respect voor wat ik vaak meemaak in Arena en tijdens (Europese) uitwedstrijden. Maar besef je alsjeblieft dat niemand, en vooral Ajax, niets met acties als die van gisteren opschiet. Incidenten als deze, en helaas eerdere incidenten tijdens verschillende (Europese) wedstrijden dit seizoen, zijn Ajax onwaardig. Vul ons met trots, zweep de Arena op tot hij schudt op zijn grondvesten, wees de baas in stadions overal in Nederland en Europa, maar gebruik alsjeblieft je verstand en denk aan het belang van de liefde van ons leven

Altijd alles geven
Voor Ajax Amsterdam


Rood-wit-hart

Tekst: AjaxShowtime

Related posts