Voorbeschouwing Vitesse-Ajax incl. (foto)verslagen eerdere edities

Zondag speelt Ajax om 14.30 uur in Arnhem het competitieduel tegen Vitesse. Als Ajax de Gelredome morgen met winst verlaat en feyenoord verspeelt punten tegen RKC Waalwijk dan is Ajax voor de vierde maal op rij landskampioen; de 33ste keer in het bestaan! Ajax staat momenteel uiteraard op de eerste plaats met 65 punten uit 30 wedstrijden en Vitesse staat op de vierde plaats met 53 punten uit 30 wedstrijden. Volg de hoogtepunten van dit duel live via ons eigen twitter-account: @AjaxFanzoneNL

,,We moeten zorgen dat we drie punten halen in Arnhem; wat de rest doet is bijzaak. Zelf winnen is al lastig zat tegen Vitesse, dat hebben we de laatste jaren wel gezien. Ik denk dat ze het signaal willen afgeven dat ze een goed voetballende ploeg zijn. Want dat zijn ze en in zo’n wedstrijd als tegen Ajax kunnen ze altijd dat beetje extra geven. Ik verwacht dan ook een gretig Vitesse. Zij hebben bovendien dit seizoen heel veel spelers die individueel een wedstrijd kunnen beslissen.” aldus De Boer.

eventuele huldiging op 13 april
Ajax kan komende zondag al kampioen worden. Het behalen van het kampioenschap op deze datum kent echter veel onzekerheden. Daarom is besloten op deze datum niet alvast kosten te maken voor het organiseren van een huldiging. Daarnaast speelt Ajax dan een uitwedstrijd tegen Vitesse. Het zou een tijd duren voordat de spelers en meereizende supporters bij het ArenAPark zouden kunnen zijn, dan is het waarschijnlijk al donker. Verder is de capaciteit van de nood- en hulpdiensten op deze korte termijn beperkt en geven vervoerders ook aan dat zij beperkte capaciteit hebben in verband met werkzaamheden aan het spoor. Daarom zou een huldiging dan plaatsvinden op 13 april.

op scherp
Daley Blind en Ricardo van Rhijn staan op scherp want bij een gele kaart zijn ze automatisch voor een duel geschorst en missen ze de wedstrijd tegen ADO van 20 april.

blessures/schorsingen
Viktor Fischer (Bovenbeen), Siem de Jong (Hamstring), Thulani Serero (Spierklachten) en Niklas Moisander (Knie) zijn geblesseerd.

de volledige selectie van Ajax is als volgt:
Kenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Christian Poulsen, Mike van der Hoorn, Lerin Duarte, Kolbeinn Sigthórsson, Bojan, Joël Veltman, Nicolai Boilesen, Lucas Andersen, Daley Blind, Davy Klaassen, Lasse Schöne, Jasper Cillessen, Stefano Denswil, Lesly de Sa, Jairo Riedewald en Ricardo Kishna.

Vitesse
Na 1 punt uit de laatste 3 wedstrijden wordt het volgens Bosz tijd voor drie punten. “Het wordt inderdaad tijd voor een overwinning. We willen bij de eerste vier eindigen. Dan moet er zondag gewonnen worden. En dat het dan tegen Ajax gebeurt, dat is extra mooi. Dat ze kampioen kunnen worden? Daar zijn wij niet mee bezig. Het is voor ons wel een extra motivatie. Ik moet er niet aan denken.”

Frank van der Struijk en Wimilio Vink zijn geblesseerd. Mike Havenaar en Lucas Piazon zijn twijfelgevallen.

arbitrage
Scheidsrechter Björn Kuipers leidt zondag de wedstrijd in de eredivisie tussen Vitesse en Ajax. Dat heeft de KNVB dinsdag laten weten. Kuipers zal worden bijgestaan door de assistent-arbiters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde official is Jochem Kamphuis.

historie
Ajax speelde in haar historie 29 uitduels tegen Vitesse. Daarvan won Ajax er 12 en gingen er 9 wedstrijd verloren, dus 8 duels eindigde in een gelijk spel. Ajax scoorde in totaal 52 keer, Vitesse stelde daar 46 doelpunten tegenover. Eerder dit seizoen verloor Ajax thuis met 0-1 van Vitesse.

spelers met een Ajax en Vitesse historie:
John van den Brom, Theo Janssen, Michel Kreek, Victor Sikora, Abubakari Yakubu, Youssouf Hersi, Martijn Reuser, Dick Schoenaker, Richard Knopper, John Veldman, Peter Boeve, Ismaïl Aissati, Tom De Mul, Tijjani Babangida, Stanley Aborah, Jan van Halst, Rob Alflen, Peter van Vossen, Nikos Machlas, Jan-Arie van der Heijden

historie van de laatste 12 competitieduels tussen Vitesse en Ajax:
2012-2013: Vitesse – Ajax 3-2 (Zie verslag)
2011-2012: Vitesse – Ajax 1-3 (Zie verslag)
2010-2011: Vitesse – Ajax 0-1 (Zie verslag)
2009-2010: Vitesse – Ajax 1-5 (Zie verslag)
2008-2009: Vitesse – Ajax 4-1 (Zie verslag)
2007-2008: Vitesse – Ajax 2-2 (Zie verslag)
2006-2007: Vitesse – Ajax 4-2 (Zie verslag)
2005-2006: Vitesse – Ajax 0-2 (Zie verslag)
2004-2005: Vitesse – Ajax 0-2 (Zie verslag)
2003-2004: Vitesse – Ajax 1-2 (Zie verslag)
2002-2003: Vitesse – Ajax 1-2 (Zie verslag)
2001-2002: Vitesse – Ajax 3-1 (Zie verslag)

Related posts