There are no ads, please add some


Ajax op alle fronten afgetroefd door Red Bull Salzburg: 0-3

Ajax heeft een modderfiguur geslagen in de Europa League. De ploeg van trainer Frank de Boer werd zeker in de eerste helft helemaal overhoop gespeeld door Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers wonnen, mede dankzij een werelddoelpunt van Jonathan Soriano, met 0-3 in de Amsterdam ArenA. De koploper van de Eredivisie staat nu voor een zo goed als onmogelijke opdacht om de achterstand in het Alpenland nog om te draaien.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Bij Ajax droomde men stiekem van een succesvolle serie in de Europa League, maar al in de eerste wedstrijd in het tweede clubtoernooi van Europa werd die droom wreed verstoord. De Amsterdammers werden in de eerste helft helemaal overhoop gespeeld door Red Bull Salzburg, dat de paniekerige defensie van de Amsterdammers keer op keer vastpinde op de eigen helft. De ploeg die dit seizoen in de Champions League in eigen huis niet verloor van Barcelona, AC Milan en Celtic, had helemaal niets te vertellen tegen de felle en agressieve Oostenrijkers.

Ajax, dat het moest doen zonder de in de warming-up afgehaakte Lasse Schöne, maakte vanaf de eerste minuut een uitermate zwakke en angstige indruk. Na een klein kwartier ging de bal op de stip toen Joël Veltman een overtreding begin op Sadio Mané; Jonathan Soriano schoot onberispelijk raak. Een minuut of zes later was Mané zelf het eindstation. De rappe aanvaller omspeelde keeper Jasper Cillessen en schoof doodeenvoudig de 0-2 binnen.

De Oostenrijkse aanvallers voelden zich als een vis in het water in de buurt van de weifelende defensie van Ajax, dat in Lerin Duarte als gelegenheidslinksback de zwakste schakel kende. Het kon nog erger voor Ajax, zo bleek een minuut of tien voor rust. Na (weer) dom balverlies van Ajax legde Soriano maar eens aan vanaf de middenlijn. Cillessen stond verkeerd gepositioneerd en de Spanjaard, die in het verleden speelde bij Espanyol en Barcelona, maakte een van de mooiste doelpunten van het seizoen. De eerste doelpoging van Ajax? Minuut 42, Viktor Fischer vond doelman Péter Gulásci op zijn pad.

Het mocht geen wonder heten dat de Amsterdammers onder een striemend fluitconcert de catacomben indoken en De Boer zal een verschrikkelijke donderpreek gehouden hebben in de kleedkamer. Het hielp niets. Ajax maakte een hopeloze indruk en de 0-4 was dichterbij dan de 1-3, zo zeilde een knal van Kevin Kampl net langs de kruising en diezelfde Kampl twijfelde later iets te lang toen hij alleen op Cillessen af mocht. Op dat moment had De Boer al ingegrepen: Christian Poulsen kwam het veld in voor Duarte en Ricardo Kishna maakte zijn debuut door Kolbeinn Sigthórsson te vervangen. Het kon niet verhelpen dat Ajax bezig was aan een kansloze missie.

Ajax – Red Bull Salzburg 0-3 (0-3)
’14 Soriano 0-1 (pen)
’21 Mane 0-2
’35 Soriano 0-3

Scheidsrechter: Turpin (Fra)
Toeschouwers: 51.240
Gele kaarten: Veltman, De Jong, Blind (Ajax), Leitgeb, Hinteregger (Salzburg)

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen; Ricardo Van Rhijn, Joel Veltman, Niklas Moisander, Lerin Duarte; Davy Klaassen, Daley Blind, Siem De Jong; Lasse Schöne, Bojan, Viktor Fischer

Opstelling Red Bull Salzburg: Gulácsi; Schwegler, Ulmer, Hinteregger, André Ramalho, Mané, Ilsanker, Leitgeb, Kampl, Jonatan, Soriano

Tekst: Voetbalzone


Gerelateerde posts