Ajax wint topper en deel knock-out uit aan psv: 1-0

Psv werd door velen al niet meer gezien als een titelkandidaat, maar lijkt het kampioenschap na zondag definitief te kunnen vergeten. De ploeg van Phillip Cocu verloor met 1-0 bij Ajax en heeft nu veertien punten minder dan de koploper van de Eredivisie. De nederlaag in Amsterdam was echter niet nodig geweest voor psv, dat een uitstekende eerste helft speelde en daarin veel kansen kreeg. De Eindhovenaren wisten echter niet te scoren en in de tweede helft deed Ajax dat wel, via Kolbeinn Sigthórsson. Dat ene doelpunt bleek goed te zijn voor drie punten.

FOTOVERSLAG VOLGT ZSM!

Cocu, die nieuwkomer Bryan Ruiz direct in de basis liet beginnen, zal balen als een stekker. psv was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij en kreeg ook een paar grote kansen om op voorsprong te komen. De eerste mogelijkheid was voor Memphis Depay, die zijn schot gekeerd zag worden door Jasper Cillessen, en even later schoot Jürgen Locadia na een fout van Joël Veltman net naast. Dat deed de spits na een handig lobje van Ruiz opnieuw, terwijl de Costa Ricaan zelf een rollertje in de handen van Cillessen produceerde. Ook Depay zette de keeper nog aan het werk en de linksbuiten kon net niet bij een te scherpe steekpass van Jetro Willems.

Ajax had het moeilijk, maar had zelf ook op voorsprong kunnen komen in het eerste bedrijf. Ook de Amsterdammers misten een goede kans wegens een onzuivere steekpass (Viktor Fischer op Davy Klaassen) en kort voor rust schoot Thulani Serero net naast, na een uitstekende actie van Ricardo van Rhijn. Serero had deze bal toch eigenlijk wel tussen de palen moeten krijgen, maar Ajax had een voorsprong zeker niet verdiend. Psv was in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg, maar verzuimde dus om zichzelf te belonen met een openingstreffer.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en Ajax kwam na rust beter voor de dag. De gastheren kregen al snel na de thee een goede kans toen Van Rhijn Lasse Schöne vrijspeelde in het vijandelijke strafschopgebied, maar de lage voorzet van de Deen werd onderschept door Karim Rekik. Klaassen probeerde het met een schot van afstand, maar mikte de bal recht in de handen van Jeroen Zoet, die daardoor zijn eerste redding van de wedstrijd moest verrichten. Ajax had in de eerste helft geen enkele keer tussen de palen geschoten: dat gebeurde dit seizoen nog niet eerder.

Een kwartier na rust kreeg psv de eerste serieuze kans van de tweede helft, toen Stijn Schaars zichzelf met een uitstekende actie vrij speelde, maar zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied toch wel ruim naast ging. Niet lang daarna kwam Ajax na een schitterende aanval op voorsprong: een pass van Veltman werd in een keer verlengd door Schöne, waarna Sigthórsson binnen kopte. Dit doelpunt deed Ajax goed: de ploeg speelde na de 1-0 veel beter dan psv en het wachten was op de tweede goal. Sigthórsson kwam daar nog twee keer dicht bij, maar Zoet voorkwam de 2-0, terwijl Klaassen na een geweldige aanname net naast schoot. Aan de overkant kwam Depay nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn schot kon simpel gepakt worden door Cillessen, die zijn doel schoon hield en Fischer in blessuretijd nog in het zijnet zag schieten. De titelaspiraties van psv lijken nu wel verdwenen te zijn.