Enoh op handen gedragen in Kameroen

Een groter contrast is niet denkbaar. Nadat Eyong Enoh (27) zich zondag met Kameroen ten koste van Tunesië (4-1) plaatste voor het WK in Brazilië, werd de middenvelder door de uitzinnige mensenmassa in Yaoundé letterlijk op handen gedragen. Vanochtend meldt hij zich weer bij Jong Ajax. „Ik ben doodmoe, maar als de trainer me nodig heeft, speel ik vrijdag tegen FC Den Bosch”, zei de voorbeeldprof, die gisteren vanuit de hoofdstad van Kameroen via Brussel naar Amsterdam reisde.


Enoh komt bij Ajax niet meer in de plannen van Frank de Boer voor, maar speelde in de allesbeslissende Afrikaanse WK-play-off negentig minuten lang mee tussen sterren als Samuel Eto’o (Chelsea), Pierre Webo (Fenerbahçe), Aurelien Chedjou (Galatasaray) en Benoit Assou-Ekotto (QPR). „De nieuwe bondscoach (Volker Finke, red.) heeft me kort na zijn aantreden bij Fulham gezien toen ik daar op huurbasis speelde. Hij was zeer tevreden over mijn optredens in de nationale ploeg en het maakte hem daarom niet uit dat ik in Jong Ajax terechtkwam. Ik ben desondanks een van de captains van Kameroen.”

In zijn vaderland kreeg Enoh veel vragen over zijn verbanning. „Niemand begrijpt het. Ook al omdat Ajax niet goed draait. Maar ik heb niet gereageerd. Frank de Boer is de manager en ik ben maar een speler. Het klinkt misschien gek. Maar zelfs bij Jong Ajax ben ik gelukkig. Ik houd van voetbal, geniet van de trainingen en kon die gebruiken om fit en scherp te blijven”, aldus de middenvelder die tot de zomer van 2016 bij Ajax onder contract staat. „Of ik deze winter een transfer maak? Alleen God weet dat. Ik zie wel wat er gebeurt.”

Als zijn trainer Fons Groenendijk dat wil, speelt Enoh overmorgen in Den Bosch, voor een paar duizend toeschouwers. „Dat was in Kameroen wel anders”, lachte de Ajax-speler op Schiphol. „In het stadion waren 85.000 toeschouwers aanwezig en daarbuiten minstens zo veel. Vanaf de eerste minuut wist ik dat we zouden winnen. Het was ook een dik verdiende overwinning. En na afloop was de vreugde-explosie groot. De minister van Jeugd en Sport en de voorzitter van de voetbalbond kwamen in de kleedkamer en schonken het hele team en de staf in totaal 169 miljoen CAF-frank (circa 350.000 euro, red.). In het stadion en de stad waren grote feesten.”

Die waren echter niet aan Enoh besteed. „Ik ben niet zo’n party animal en ben naar mijn bed gegaan.” De ’ontembare leeuw’ wist dat FC Den Bosch wacht.

Tekst: De Telegraaf

Related posts