Van Rhijn: ‘Mooi dat Jaap Stam terug is’

Ondanks de landstitel met Ajax was Ricardo van Rhijn niet heel tevreden met zijn prestaties in het voorbije seizoen. De rechtsback weet precies waar voor hem nog winst te behalen is.

”Vooral het vooruit verdedigen kan een stuk beter bij mij”, vertelt Van Rhijn in NUsport magazine. ”In mijn eerste seizoen bij het eerste elftal ging dat een stuk beter dan afgelopen seizoen. Waar dat aan ligt is moeilijk te zeggen. Het is wellicht eerder een gebrek aan concentratie dan dat ik het niet kan. Soms verzaakte ik in dat opzicht.”

”Daarom is het mooi dat iemand als Jaap Stam teruggekomen is bij Ajax. Met hem heb ik in het verleden bij het tweede elftal al gewerkt. Dankzij die trainingen ging ik met stappen vooruit. Dit seizoen hoop ik ook weer een paar niveaus te stijgen.”

Wat doe je dan met Stam?
“We trainen vooral veel op één tegen één duels tussen aanvallers en verdedigers. Jaap is dan heel intensief met het coachen van de verdedigers bezig. Hij vertelt me hoe ik me moet opstellen, wanneer ik vooruit moet verdedigen of wanneer ik juist moet inzakken.”

Er wordt jou nog weleens verweten dat je tegenstanders te vaak binnendoor laat komen.
“Dat is ook een punt van aandacht. Een rechtsbenige linksbuiten probeert het negen van de tien keer met een actie binnendoor. Ik moet mezelf voorhouden dat ik hem koste wat kost naar buiten moet drijven.”

Hoe komt het dat dit toch weleens misgaat?
“Vaak heb ik dan net een krachtinspanning gedaan in aanvallend opzicht en verzuim ik om me direct goed op het verdedigen te focussen. Het is niet zo dat ik de kracht tekortkom, er moet op zo’n moment gewoon een knopje om.”

Tekst: NuSport

Related posts