Ajax-supporter Schilder: ‘Als jongen van Ajax ga je voor het hoogst haalbare’

Robbert Schilder heeft Ajax verlaten en gaat voor een nieuw avontuur bij NAC Breda. De verhuisdozen zijn ingepakt, maar het gesprek vindt plaats in Amsterdam. De bardame van Soccerworld maakt kort een praatje met de ex-speler van Ajax, die breed grijnzend het sportcafé betreedt. ‘Eindelijk’, zie je hem denken. Schilder was tijdens de voorbereiding op het vorige seizoen al persoonlijk rond met NAC, maar Marco van Basten wilde hem destijds niet laten gaan. Veel Ajacieden zaten nog in China in het kader van de Olympische Spelen of kregen langer rust na een slopend EK. De spoeling was dun binnen de Amsterdamse selectie; San Marco had Schilder heel erg hard nodig. De middenvelder uit Amstelveen werd gedwongen om zijn carrière nog een jaar in de hoofdstad voort te zetten. Waar veel jongens dromen van het roodwitte tricot, werd het voor Schilder steeds meer een verplichting. Hij werd geleefd, althans zo voelde hij het.

Tijdens de winterstop van het seizoen 2005/06 haalt hoofdtrainer Danny Blind Schilder bij de selectie. In de jeugd was hij een toonaangevende speler in een lichting met onder andere Urby Emanuelson, Ryan Babel, Milano Koenders en Quincy Owusu Abeyie. De prijzen worden aaneengeregen, maar zijn doorbraak in de hoofdmacht van de Nederlandse recordkampioen blijft uit. Schilder: “Ik heb nooit de kans gekregen om me te bewijzen door een serie wedstrijden constant in de basis te starten. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd.” Het seizoen daarop wordt de linkspoot verhuurd aan Heracles Almelo, waar hij als toonaangevende middenvelder een goede indruk achterlaat. Ajax haalt hem terug in 2007, maar een half jaar later mag Schilder opnieuw voor een halfjaar naar het oosten vertrekken. Breda lijkt vervolgens de volgende bestemming te gaan worden, maar Marco van Basten houdt Schilder noodgedwongen aan zijn contract. <BR><BR>Zijn transfervrije status komt nu als een geschenk uit de hemel. Eindelijk kan Schilder zich focussen op een plek waar hij zich als voetballer verder wilt ontwikkelen, om uiteindelijk weer in de top van Nederland terecht te komen. “Ik ben blij dat ik nu weg mag bij Ajax, maar het blijft een doel om op dit niveau terug te keren. Of dat daadwerkelijk weer hier is, is natuurlijk de vraag. Dat zou ook zomaar bij een andere topclub kunnen zijn’’, aldus Schilder in een interview met <a target=”_blank”href=”http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=81509″>Voetbalzone.nl</a>.<BR><BR><b>Suarez</b><BR>Schilder wil zich bewijzen als linkermiddenvelder. Bij Ajax werd hij in zijn laatste jaar geposteerd op de backplaats. Dat Schilder stil heeft gestaan in zijn ontwikkeling kan hij desondanks niet zeggen. “Ik heb redelijk wat wedstrijden in de basis en op een hoog niveau gespeeld, alleen de wedstrijden in de UEFA Cup tegen Fiorentina en Olympique Marseille waren al leerzame momenten”, zegt hij. “Daarnaast stond ik iedere training tegen Luis Suárez, waardoor ik verdedigend sterker ben geworden. Die jongen is haast niet te verdedigen, hij is de beste aanvaller van de Eredivisie. Je moet iedere seconde gefocust zijn want hij doet maar wat, hij speelt op intuïtie. Iedere wedstrijd benadert hij hetzelfde. Of het nou tegen een vierdeklasser is of Barcelona, dat maakt hem niets uit. Luis heeft maar één doel voor ogen: winnen. Hoe dat gebeurt, maakt niet uit. Hij is een overlever. Als tegenstander haat je hem, als teamgenoot houdt je van Luis.’’<BR><BR><b>Hoofdoorzaak</b><BR>Ondanks het verleden zegt Schilder geen verkeerd woord over Van Basten: “Hij is een hele rustige man en ik mag hem graag als persoon. Er waren wel twijfels over zijn werkwijze, maar dat heb je altijd wel. Ik was persoonlijk niet zo met Ajax bezig in vergelijking met de jongens die nog een langdurige verbintenis hebben, dus ook niet met de positie van de trainer. De laatste wedstrijden onder Van Basten speelde ik niet, omdat hij alleen met spelers wilde voetballen die toekomst hadden bij de club. Hij zei het op een onverwacht moment, maar ik had er vrede mee. NAC bleef interesse houden. Dat vond ik het belangrijkst.’’ Schilder vindt het te ver gaan om Van Basten de zwarte piet te geven voor het collectieve falen van de Ajax-selectie: “We hadden een hele jongen groep die niet met tegenslagen kon omgaan. Dat was de hoofdoorzaak. Simpel.’’<BR><BR><b>Ajax-supporter</b><BR>Ondanks het feit dat Schilder blij is dat zijn onzekere periode bij Ajax achter de rug is blijft zijn hart voor de club kloppen. “Als jeugdexponent van de Ajax-opleiding neem je een ruime bagage mee als profvoetballer, op technisch en tactisch gebied heb je een voorsprong. Ik ben blij dat ik bij deze club heb mogen voetballen. Ook het afgelopen seizoen was er één waar ik in de toekomst alleen maar profijt van zal hebben. Dus als ik het van die kant bekijk is het toch een voordeel geweest om nog een jaar bij een topclub te spelen. Want dat is Ajax. De verwachtingen zullen altijd hooggespannen blijven. Ik zal ook altijd een Ajax-supporter blijven.’’<BR><BR><b><a target=”_blank”href=”http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=81509″>Lees hier het volledige interview met Schilder op Voetbalzone.nl</a></b>

Related posts