Column Menno Pot: Willen of moeten?

Wat vinden we eigenlijk van Rik van den Boog, tot nu toe? Ik ben er nog niet helemaal uit. Toen hij bij zijn aanstelling meteen zei dat Ajax “de allerbeste trainer in huis heeft”, sloeg de schrik me om het hart. Goeie genade, dacht ik bij mezelf, .ik hoop toch in vredesnaam dat je dat niet serieus meent. Gelukkig is daarna inderdaad subtiel gebleken dat hij het niet meende.

Ik geloof dat ik Van den Boog wel sympathiek vind. In zijn interview met Sportweek kwam hij ook inhoudelijk goed op me over. Op AT5 zei hij dan weer niet veel bijzonders, maar dat is niet per definitie laakbaar. Zijn columns in het programmablad slaan als een lul op een drumstel, maar dat doen columns van trainers en directeuren eigenlijk altijd, dus daar wil ik verder geen conclusies aan verbinden.

Eén echte ergernis heb ik al wel. Geachte meneer Van den Boog, beste Rik, u mag nooit, maar dan ook absoluut nooit meer zeggen dat Ajax “niets móet, maar alleen graag dingen wíl”. Sorry, dat vreet ik niet., ik vind het zalvend gelul om de meute kalm te houden. Het ontbreekt er nog maar aan dat u ons erop gaat wijzen dat voetbal maar een spelletje is, zoals die suppoost op het veld van de ArenA, toen hij hoorde dat Marco van Basten voor pannenkoek werd uitgemaakt.

Ajax moet natuurlijk wel degelijk winnen. Dat is een cultuur die de club zichzelf nadrukkelijk en met tamelijk veel bombarie heeft opgelegd, door de jaren heen. Alles, maar dan ook werkelijk álles bij Ajax wijst erop dat men voetbal bij Ajax níet zomaar een leuk spelletje vindt.

Toen het Nederlandse voetbal in 1954 professioneel werd, en commercie zijn intrede deed, had Ajax in het meest extreme geval kunnen zeggen: bij Ajax willen we alleen spelers die het leuk vinden om voor Ajax te spelen, ze krijgen een billijke onkostenvergoeding en verder niets, we willen alleen onbezoldigde clubmensen in het bestuur, we willen geen reclame op ons shirt en zullen er alles aan doen om het voor onze supporters zo goedkoop mogelijk te houden.

Dan was voetbal voor de AFC Ajax écht een spelletje gebleven, had Ajax werkelijk niets gemóeten, en waren we nu… Lees hier verder…

Related posts