Invaller Leonardo schiet Ajax naast Fiorentina en naar laatste zestien: 1-1

Ajax heeft zich vanavond bij de laatste zestien van de UEFA Cup geplaatst. Fiorentina kwam in de 62e minuut op voorsprong door een doelpunt van Alberto Gilardino, maar Leonardo tekende als invaller in de 88e minuut voor de gelijkmaker: 1-1. Ajax had voldoende aan een gelijkspel omdat het vorige week de uitwedstrijd had gewonnen met 0-1.

Marco van Basten had zijn elftal flink aangepast aan de Italiaanse opponent. De coach koos voor een sterk viermans middenveld waarvan alleen Emanuelson aanvallende bedoelingen had. Voorin kreeg opnieuw Sulejmani de voorkeur boven Leonardo.

Vermeer
Vanaf de eerste minuut probeerde Fiorentina Ajax onder druk te zetten. Dat resulteerde ook direct in enkele grote kansen maar de paal en Kenneth Vermeer, die speelde in plaats van de zieke Maarten Stekelenburg, stonden een Italiaanse treffer in de weg.

Er ontspon zich een spannend duel waarbij gevochten werd om iedere meter en de grenzen regematig opgezocht werden. Luis Suarez kreeg weinig steun van de wederom onzichtbare Sulejmani maar leit desondanks zien van topklasse te zijn: in zijn eentje hield hij de hele Fiorentina-defensie bezig.

Sluipmoordenaars
Aan de andere kant loerde het gevaar van de sluipmoordenaars Mutu en Gilardino. Telkens wist de Ajax-defensie, al dan niet door fantastisch keeperswerk van Vermeer, het gevaar te keren waardoor met een 0-0 stand de rust werd bereikt.

Koud terug op het veld terug liet Fiorentina er geen onduidelijkheid over bestaan wat de intensies waren voor het tweede bedrijf: scoren! Werden eerst nog enkele kansen om zeep geholpen, even later was het toch Gilardino die Fiorentina over twee duels gezien naast Ajax schoot. Dat de spits in de actie ervoorafgaand de hand naar de bal beroerde was de scheids ontgaan. De manier waarop Gilardino de bal inschoot was meesterlijk: 0-1.

Leonardo
Daarmee was de schade van de eerste wedstrijd weggepoetst maar kwam Fiorentina ook in een soort van tweestrijd te staan: doorgaan of afwachten. Ajax leek aangeslagen. Van BAsten greep in en bracht verrassend Leonardo niet voor Sulejmani maar voor verdedigende middenvelder Lindgren. Die wissel pakte goed uit: Ajax kreeg meer lucht en nam zowaar het initiatief langzaam over.

Toch leek het duel af te stevenen op een gelijkspel maar daar was plots Leonardo. Met wat schaartjes, enkele vloeiende passeerbewegingen en een gelukkige kaats met een opponent stond hij oog in oog met doelman Frey die hij zonder nadenken met een droge schuiver het nazien gaf: 1-1.

Ajax wacht in de volgende ronde het Franse Olympique Marseille van trainer Eric Gerets als tegenstander in de strijd om een plek in de kwartfinales. Voor Gerets worden de Amsterdammers de derde Nederlandse tegenstander dit seizoen. In de voorronde van de Champions League was psv de opponent. In de strijd om de laatste zestien van de UEFA Cup werd FC Twente uiteindelijk na strafschoppen verslagen.
Leonardo kan zijn lol niet op nadat hij Ajax naast Fiorentina heeft geschoten


Uitzinnige vreugde op de F-side
Olympique Marseille is de volgende!

Ajax-Fiorentina 1-1 (0-0)
61. Gilardino 0-1
88. Leonardo 1-1

Scheidsrechter: Johannesson (Zwe)
Toeschouwers: 42779
Kaarten: Geel: Enoh en Lindgren (beiden Ajax), Mutu, Zauri en Donadel (allen Fiorentina)

Opstelling Ajax:
Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Oleguer, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Gabri (’79 Vurnon Anita), Rasmus Lindgren (’70 Leonardo), Eyong Enoh, Miralem Sulejmani (’89 Toby Alderweireld), Luis Suarez, Urby Emanuelson

Opstelling Fiorentina:
Frey, Krøldrup, Gamberini, Zauri (’89 Jovetic), Pasqual, Montolivo, Melo, Donadel (’72 Almiron), Semioli (’68 Jørgensen), Mutu, Gilardino

Related posts