‘Iedereen wil Ajax verslaan; Er is veel aversie tegen Ajax’

Kenneth Vermeer en Marco van Basten hebben dezelfde verklaring voor het feit dat Ajax haar wedstrijden niet makkelijk wint: “Iedereen wil Ajax verslaan, is tegen ons tweehonderd procent gemotiveerd”, aldus Vermeer. “Als ik onze tegenstanders een week later zie, denk ik: ‘Hebben wij daartegen gespeeld?’ Dan bakken ze er opeens niks van.” Zijn coach; Marco van Basten, vult hem aan: “Als bijvoorbeeld Vitesse niet tegen Ajax maar tegen een subtopper of zo speelt en de scheidsrechter neemt een verkeerde beslissing, dan is hij een ‘vriend van de Joden’. Er is veel aversie tegen Ajax.”

Gevraagd naar zijn mening over de huidige situatie bij PSV en Feyenoord, stelt Van Basten in algemene zin dat spelers ook bijdragen aan rust of onrust binnen een club. “Als ze problemen hebben met wie of wat dan ook, moeten ze dat bij de club melden en niet bij de pers. Het moeten grote kerels zijn, want de eenheid die binnen het veld wordt verwacht, moet er ook daarbuiten zijn. Negatieve verhalen hebben invloed op de sfeer, de ploeg en uiteindelijk misschien ook wel op de prestaties.” Het is aan Van Basten om iedereen in de pas te laten lopen. “We doen alles om het resultaat te beïnvloeden. Soms is daar een uithaal voor nodig.” Grappend: “Verbaal of fysiek.”

Related posts