Ajax won vandaag exact 21 jaar geleden thuis van HSV

Op 27 november speelt Ajax de UEFA Cup wedstrijd uit tegen HSV. Vandaag exact 21 jaar geleden; op 4 november 1987, won Ajax voor het eerst in de geschiedenis een thuiswedstrijd van Hamburger SV. Het team van Johan Cruijff was in de return van de tweede ronde van de Europa Cup II met 2-0 te sterk voor de Duitse grootmacht.

Ajax plaatste zich door die overwinning voor de kwartfinale van de Europa Cup II. De Amsterdammers waren eerder al in de heenwedstrijd met 1-0 te sterk voor Hamburger SV dankzij een doelpunt van Hennie Meijer.

Van het Schip aanvoerder
In de return kwam Meijer opnieuw tot scoren. Het duel werd door Ajax gecontroleerd en uiteindelijk maakte hij in de 82ste minuut de 2-0. Arnold Muhren opende die avond de score. In de twaalfde minuut zette hij zijn ploeg op voorsprong na een fout van de doelman van Hamburger SV. ‘Zowel uit als thuis speelden we een goede wedstrijd’, kan de huidige assistent-coach; John van ‘t Schip, zich nog herinneren. ‘Ik was aanvoerder en speelde rechtshalf omdat Jan Wouters geblesseerd was. Dennis Bergkamp stond voor me als rechtsbuiten. Die zat er toen net een beetje aan te komen. Het was een jonge ploeg. Ik was zelf pas 23, maar behoorde met Blind, Muhren en Menzo dat seizoen al tot de ervaren jongens.’

Zeven Ajacieden
In het Amsterdamse team dat toen tegen Hamburger SV speelde, zaten zeven Ajacieden die op dit moment actief zijn bij de club: Danny Blind, Van t Schip, Rob Witschge, Dennis Bergkamp, Aron Winter, Bryan Roy en Muhren. ‘Het was een echte Nederlandse ploeg, met veel jongens uit Amsterdam en uit de eigen jeugdopleiding’, aldus Van ‘t Schip. ‘Dan is het niet zo heel vreemd dat iedereen in dat team die het trainersvak ingaat weer een keer bij Ajax terecht komt.’

Related posts