Ajax blij met buitenlandse filialen

Marco van Basten prees gistermiddag na de 3-0 zege op Vitesse de goede techniek van Jan Vertonghen. Geconfronteerd met dat compliment van de Ajax-coach kwam de tweevoudige doelpuntenmaker te spreken over zijn jeugd bij Germinal Beerschot Antwerpen.

Als jongetje leerde hij er al kappen, draaien en scoren onder leiding van de voormalige Ajax-speler Simon Tahamata.

Op zijn beurt complimenteerde Vertonghen ploeggenoot Eyong Enoh, de middenvelder uit Kameroen die voorlopig op iedereen indruk maakt door een rimpelloze entree in het basisteam. ,,Ik kan op dezelfde manier spelen als ik de afgelopen jaren bij Ajax Cape Town deed,’’ stelde de jonge Afrikaan. ,,Dat helpt me zeker om sneller mijn plek te vinden hier.’’

En dan was er nog het publiek in de Arena dat applaus over had voor zowel Vertonghen, Enoh als Gregory van der Wiel, de verdediger die tekende voor twee assists door gedurfd in te schuiven naar het middenveld.

,,Ik ben wakker geschud in de periode dat Ajax me stalde bij Haarlem, zei hij. ,,Van een moeilijke puber met een grote mond ben ik er een rustige speler geworden. Iemand die beseft waar het écht om gaat in profvoetbal.

In de eerste maand van dit seizoen staan de schijnwerpers vol gericht op de jeugdopleiding van Ajax, die tegen Vitesse opnieuw zeven spelers aanleverde voor het basisteam.

Maar gisteren kwam er nog een element bij dat extra cachet gaf aan de tweede competitiezege van het seizoen. Er was een prominente rol voor drie Ajacieden met een verleden bij de verschillende buitenlandse filialen van de club.

Met Germinal Beerschot Antwerpen, waar naast Vertonghen ook Thomas Vermaelen vandaan komt, heeft Ajax de banden inmiddels verbroken. Maar Afrika blijft een interessant continent en richting het WK van 2010 wil Ajax de rol van zijn filiaal in Cape Town juist meer gestalte geven, zei technisch manager Danny Blind afgelopen week.

Tien jaar na Benni McCarthy en vijf jaar na Steven Pienaar mag nu Eyong Enoh optreden als een wegbereider voor meer Afrikaans talent.

De aanvoerder van het Olympisch team van Kameroen werd deze zomer in Amsterdam aanbevolen als een jonge versie van Claude Makélélé. Een krachtpatser die met gemak twintig ballen per wedstrijd afpakt om ze daarna keurig in te leveren bij een speler in dezelfde kleur shirt.

Zoiets oogt vaak simpel, maar het is een kwaliteit die in de Nederlandse top bijna niemand meer beheerst.

Tegen Vitesse trokken Enoh en Jan Vertonghen Ajax in de tweede helft op gang na een moeizame eerste bedrijf met nauwelijks kansen. Het duo begon in het middenrif meer duels te winnen en kreeg in de voorhoede steun van de keihard werkende Huntelaar en de gretige invaller Cvitanich.

De terechte beloning volgde in de vorm van drie treffers tussen de 60ste en 82ste minuut. Daarmee bracht Ajax het krachtsverschil toch nog duidelijk tot uiting.

Vitesse was, zo erkende trainer Hans Westerhof, nooit in staat iets te forceren. ,,Tactisch hebben we lange tijd goed gedisciplineerd gespeeld. Maar ik had ons voorin iets leper verwacht,’’ zei de coach die eind jaren’90 bij Ajax zelf nog meemaakte hoe de buitenlandse filialen werden opgestart.

,,Ik had nog nooit twee keer gescoord in één wedstrijd,’’ zei Jan Vertonghen, die dit seizoen gaat voor de tien competitiegoals. Dat zou één goal meer zijn dan het totaal waarop Wesley Sonck ooit als spits van Ajax eindigde.

,,Sonck is het destijds opgebroken dat hij geen enkele ervaring had met het systeem zoals Ajax dat speelt,’’ trok Vertonghen een vergelijking met zijn in de Arena mislukte landgenoot.

,,Daardoor leek het hier misschien of hij een slechte spits was. Maar bij Club Brugge, in een systeem met twee spitsen, scoort hij nu weer aan de lopende band en dat deed hij voor zijn transfer naar Ajax ook bij Racing Genk.’’

Related posts