Luinge gaat beginnen aan laatste seizoen in de Eredivisie

Roelof Luinge staat aan de vooravond van zijn 25ste en laatste jaar in de vaderlandse competitie. De geboren Groninger voelt zich nog steeds topfit maar is wel realistisch. ‘Het wordt tijd om wat anders te gaan doen en daarom houd ik me nu al bezig met de opleiding, begeleiding en coaching van jonge scheidsrechters’.

Luinge die waarschijnlijk zijn dagelijkse baan als belastinginspecteur zal blijven voortzetten, neemt geen afscheid zonder enkele opvallende momenten. Zo was hij de eerste scheidsrechter die een wedstrijd stillegde omdat er proppen papier op het veld werden gegooid. Dat gebeurde bij de wedstrijd tussen De Graafschap en Willem II op 1 maart van dit jaar. Ook stuurde hij toenmalig trainer van Heerenveen, Foppe de Haan, tweemaal naar de tribune omdat hij werd uitgescholden voor lul.

Roelof Luinge heeft ruim 600 wedstrijden in het betaald voetbal gefloten. Daarmee is hij de meest ervaren arbiter in het Nederlandse betaald voetbal. Luinge werd uitgeroepen tot beste scheidsrechter van het seizoen 2005/2006. De rapporteurs die de cijfers uitdelen voor het klassement voor de Voetballer van het Jaar namen voor het eerst de scheidsrechters in de eredivisie mee in hun beoordeling.

Met het aanstaande afscheid van Luinge verliest de Eredivisie in een jaar tijd twee ervaren arbiters. Dick Jol floot vorige maand bij het afscheid van Jaap Stam immers al zijn laatste wedstrijd als 23e man op het veld, na een hoog opgelopen conflict tussen de 52-jarige Scheveninger en de voetbalbond.

Related posts