Ook Luinge niet blij met zaak Jol

De KNVB zit maandag met Dick Jol om de tafel om de ontstane problemen tussen de leidsman en de voetbalbond te bespreken. Beide partijen besloten dit vrijdag nadat Jol de KNVB had gedagvaard. De Scheveninger mag namelijk op 26 juli niet de afscheidswedstrijd van Jaap Stam in goede banen leiden. De oud-verdediger had graag in Zwolle Jol als scheidsrechter gezien, maar krijgt nul op het rekest. De KNVB heeft Roelof Luinge naar voren geschoven als leidsman van het duel, waarin onder anderen Romario, Paolo Maldini en Dennis Bergkamp zullen spelen. Dit terwijl de KNVB eerder nog een bevestiging had gestuurd.

Inmiddels zit Luinge behoorlijk met de aan hem opgedrongen afscheidswedstrijd van Stam in zijn maag. “Aanvankelijk zei ik: ’ja, graag’”, vertelt de scheidsrechter in de zaterdageditie van De Telegraaf. “Maar niet toen ik vrijdag las dat Jol zou fluiten en hij tegen de zin in van Jaap Stam van de wedstrijd is gehaald. Dan geef ik hem liever terug. Uit sociale overwegingen en collegialiteit.”

Luinge kreeg vrijdagochtend een telefoontje van de voetbalbond. “Er werd me toen verteld dat over anderhalve week alles duidelijk zou worden en daarop heb ik gezegd dat ik dan wel even in de wachtkamer plaatsneem en de ontwikkelingen afwacht.”

Daarnaast is het Jol ook ook verboden om de oefenduels van Feyenoord en Sparta, tegen respectievelijk Velo en Vitesse Delft, te fluiten. Omdat Jol een arbeidsovereenkomst heeft met de KNVB als senior-scheidsrechter eiste hij aanvankelijk om de drie duels te mogen leiden. Op straffe van een dwangsom van tienduizend als voorschot op te lijden materiële en immateriele schade door aantasting van zijn eer en goede naam als hij de vriendschappelijke duels niet mag fluiten.

“Ik ben hier heel ontstemd over”, liet Stams zaakwaarnemer Henk van Ginkel al eerder weten. “Het was de uitdrukkelijke wens van Jaap Stam om Jol uit te nodigen en er was al een akkoord uit Zeist. Jol en Zeist liggen elkaar niet zo, maar ik vind het belachelijk dat wij de dupe zijn van een conflict waar wij volledig buiten staan.”

Related posts