Van Basten hoopt op invoering 6+5-regel

Bondscoach en vanaf komend seizoen Ajax-coach Marco van Basten stelde zaterdag op het trainingskamp van het Nederlands elftal in Hoenderloo een warm voorstander te zijn van de 6+5-regeling. De FIFA wil met deze regel invoeren dat een club tenminste zes spelers uit eigen land opstelt (zie eerdere bericht).

De interne regelgeving van de voetbalorganisatie stuit op grote weerstand van de Europese Unie, die het in strijd vindt met de wet. Daarin is vrij verkeer van werknemers gegarandeerd. “De politiek zit hiermee het voetbal in de weg”, zei Van Basten. “Ik hoop dat de FIFA en de bonden zo sterk zijn dat ze dit toch kunnen realiseren.”

Door de 6+5-regeling wil de FIFA voor elkaar krijgen dat meer nationale spelers een kans krijgen. Bovendien wil het voorkomen dat kapitaalkrachtige clubs alle topspelers naar zich toetrekken, desnoods om op de bank te zetten.

De nationale bonden gaven de afgelopen week op een congres in Sydney de FIFA toestemming hierover in debat te gaan met de EU. Voor de KNVB was in Australië directeur betaald voetbal Henk Kesler aanwezig. Het is de bedoeling dat de nieuwe afspraak gefaseerd wordt ingevoerd.

Roet
De Europese Commissie kan echter nog flink roet in het eten gooien. Die Commissie heeft Blatter woensdag al laten weten dat de regel in strijd is met het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie. Het Europese Parlement floot de Zwitser om diezelfde reden al meerdere malen terug.

Related posts