Ajax wint na achterstand eenvoudig van Willem II: 4-1

Ajax heeft zondag in eigen huis geen fout gemaakt tegen Willem II. De Amsterdammers wonnen, na een moeizame beginfase, uiteindelijk eenvoudig met 4-1. Luis Suaréz was met drie treffers de grote man. Door de zege, en het gelijkspel van PSV bij Roda JC, staat Ajax nu vier punten achter op de Eindhovenaren. Woensdag gaat Ajax op bezoek bij PSV.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

De ploeg van trainer Adrie Koster begon voortvarend aan het duel en had via topschutter Klaas-Jan Huntelaar al in de vierde minuut op voorsprong kunnen komen. De spits kopte echter net over. Snel daarna werd Gabri, die last had van zijn hamstring, gewisseld voor Kenneth Perez. Willem II nam in de twintigste minuut brutaal een voorsprong. Frank Demouge kopte de bal tussen John Heitinga en Thomas Vermaelen in buiten het bereik van doelman Maarten Stekelenburg in de verre hoek. Het was de eerste goal van de Tilburgers in de Arena sinds 28 oktober 2001.

Maar overeenkomstig de verwachting -Ajax verloor nog nooit op eigen veld van Willem II- werd het al snel 1-1. Uit een corner van Perez zorgde Huntelaar met zijn 27e competitietreffer voor de gelijkmaker. Vlak daarna had de topscorer in de Eredivisie een grote kans op zijn tweede treffer, maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat. Vlak voor rust zorgde Suaréz alsnog voor de voorsprong. Na een scrimmage gaf de Uruguayaan van dichtbij het laatste tikje. Doelman Maikel Aerts (enkelblessure) en verdediger Frank van der Struijk (hersenschudding) stonden toen al niet meer in het veld bij Willem II.

In de tweede helft ging Ajax door waar het voor de rust was gebleven. Suaréz, die voor het eerst in vijf wedstrijden weer kon rekenen op een basisplaats, maakte zijn uitverkiezing meer dan waar. Hij zette Willem II-verdediger Arjan Swinkels te kijk, omspeelde Vermeer en gooide met zijn tweede goal van de middag de wedstrijd definitief in het slot.

Scorend vermogen
Ajax geloofde het na de 3-1 wel. Met de cruciale wedstrijd tegen PSV in het achterhoofd deden de spelers het rustig aan. Siem de Jong, het gehele duel redelijk onzichtbaar, liet zich met een lichte blessure vervangen. Willem II ging nog wel op zoek naar een tweede goal. Invaller Delano Hill was het dichtst bij de aansluitingstreffer, maar het ontbrak de ploeg van trainer Andries Jonker niet voor het eerst aan scorend vermogen. In de slotminuten kregen de machteloze Tilburgers zelfs nog een vierde goal om de oren. Wederom was het Suaréz die de trekker overhaalde.

Vanaf nu is alles bij Ajax gericht op aankomende woensdag. Met nog zes duels te gaan hebben de Amsterdammers een veel lastiger programma dan PSV en is winst in Eindhoven een must. Ajax moet na het duel tegen PSV nog op bezoek bij sc Heerenveen, FC Twente en FC Groningen en ontvangt in de Arena De Graafschap en Heracles Almelo. PSV gaat nog op bezoek bij NEC en Vitesse en speelt in het Philips Stadion nog tegen FC Groningen, FC Twente en Heracles. Voordeel voor de Amsterdammers lijkt dat PSV ook nog actief is in de Uefa Cup.

Ajax-Willem II 4-1 (2-1)
18. Demouge 0-1
29. Huntelaar 1-1
45. Suarez 2-1
51. Suarez 3-1
89. Suarez 4-1

Scheidsrechter: Blom
Toeschouwers: 49918
Kaarten: Geel: Swinkels (Willem II)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Vertonghen, Vermaelen, Heitinga, Silva, Davids (64. Lindgren),De Jong (71. Rommedahl), Gabri (12. Perez), Emanuelson, Huntelaar, Suarez

Opstelling Willem II:
Aerts (’24 Vermeer), Janse, Baelum, Swinkels, v/d Struijk (’41 Hill), Messoudi, Kargbo, Mathijssen, Poepon (’73 Mourad), Demouge, Boutahar

Related posts