Onderzoek naar invloed voetbalpubliek op beslissingen van de scheidsrechter

PSV-Ajax, oktober 2005. In de tiende minuut stort Jefferson Farfán na een schwalbe ter aarde. Het PSV publiek gaat uit zijn dak. De scheidsrechter kent een strafschop toe. PSV benut de penalty en wint ten onrechte. Zijn de leuzen die supporters scanderen van invloed op het fluitgedrag van scheidsrechters? En heeft de grote van de club wellicht ook invloed op het fluitgedrag van scheidsrechters?

Twee studenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam zoeken sinds gisteren een antwoord op die vragen. Scheidsrechters kregen 120 fragmenten uit wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV, Sparta, Ado Den Haag en RKC voorgelegd. De fragmenten werden getoond met en zonder geluid in verschillende volgordes. De arbiters werd vervolgens gevraagd naar hun beslissing in de verschillende situaties. ”Ons onderzoek volgt op eerder onderzoek in Engeland waarin geconcludeerd werd dat omgevingsgeluid wel degelijk van invloed kan zijn. Wij twijfelden aan die resultaten,” zegt onderzoeker Martijn Ruitenburg. ”Ons onderzoek is groter van opzet.”

De Engelse onderzoekers toonden fragmenten uit één wedstrijd van Liverpool tegen Leicester City. ”Wij tonen fragmenten uit dertig wedstrijden en kijken naar de invloed die de omvang van een club kan hebben.”

”Over de resultaten kunnen we nog niets zeggen. Volgende maand houden we nog een sessie waarin we assistent-scheidsrechters fragmenten voorleggen,” zegt Ruitenburg.

Eind mei hopen de onderzoekers hun bevindingen te presenteren.

Bron: Het Parool

Related posts