Ajax – Sparta: verslaat Ajax nu wel een laaggeklasseerde ploeg?

Vrijdagavond staat de 50ste editie van Ajax – Sparta op het programma. De Amsterdammers hebben de punten hard nodig in de strijd om de tweede plek. Ook Sparta verkeert in een spannend gevecht. De Kasteelbewoners proberen degradatie te ontlopen. Kan Ajax nu wél van een kleine vis winnen?

Het leek al een onoverbrugbaar gat, maar na de nederlaag tegen Roda JC zijn de Amsterdamse titelaspiraties definitief vervlogen. Sterker nog, Ajax zal alle zeilen bij moeten zetten om een plek bij de play-offs veilig te stellen. De Amsterdammers hebben wat dat betreft nog een aantal lastige uitwedstrijden nog voor de boeg. Ajax brengt de komende twee maanden nog een bezoek aan NAC Breda, PSV, FC Twente, SC Heerenveen en FC Groningen. Adrie Koster heeft de hoop echter nog niet opgegeven. De interim-trainer vindt het spel van zijn ploeg de goede kant op gaan en “hoopt dat de tegenstander hier en daar wat punten laat liggen.”

Dat het spel van Ajax de goede kant op gaat, is wat overdreven. Het is hooguit minder slecht. De ploeg is zo wisselvallig als een Nederlandse zomer en weet vooral in uitwedstrijden slechts sporadisch een veldoverwicht uit te drukken in doelpunten. Waar voor de winterstop de verdediging het zorgenkindje was, lijken nu de vleugelaanvallers het grootste probleem te vormen. Keer op keer worstelt Koster met zijn flanken. Albert Luque, Edgar Manucharyan, Leonardo, Kennedy Bakircioglu en Dennis Rommedahl: geen van allen heeft Koster kunnen overtuigen. Afgelopen zondag tegen Roda JC mocht Perez het vanaf links proberen, zonder succes. Enkel Luis Suarez lijkt op een basisplaats op één van de vleugels te kunnen rekenen.

Sparta leed afgelopen zondag eveneens een gevoelige nederlaag. Stadgenoot Excelsior was op Het Kasteel met 0-1 te sterk, waardoor onderin opeens alles mogelijk is. Het verschil tussen de nummer veertien(Heracles Almelo) en nummer achttien(Excelsior) bedraagt slechts drie punten. Sparta staat momenteel op de vijftiende stek, met één punt voorsprong op de nummers zestien (Willem II) en zeventien (VVV-Venlo). Sinds de komst van Foeke Booy lijkt het toch iets beter te gaan. In tegenstelling tot de eerste seizoenshelft wordt er af en toe gewonnen en het voetbal verbetert mondjesmaat. Toch blijft het wisselvallig. Zo won Sparta opvallend simpel bij FC Twente (1-2), maar verloor het vorige week – terecht – in eigen huis van Excelsior.

Sparta hoeft vrijdagavond tegen Ajax niet op punten te rekenen. Althans, volgens de historie. De laatste tien seizoenen leden de Amsterdammers geen puntverlies tegen Sparta in Amsterdam. De eerste confrontatie tussen beide teams dit seizoen (2-2) was de laatste wedstrijd van Henk ten Cate als trainer van Ajax. Om te zeggen dat het sindsdien beter gaat met Ajax, nee. Vooral tegen de ‘kleintjes’ laten de Amsterdammers punten liggen. Daar is dan ook meteen de hoop van Sparta-trainer Foeke Booy mee genoemd. Geeft Ajax opnieuw niet thuis tegen een laaggeklasseerde tegenstander?


Blessures en schorsingen


Ajax: Van der Wiel (knie), Delorge (bovenbeen), Anita (heup), Mitea (been)

Sparta Rotterdam: Dissels (lies), Moreno Freire (hamstring), Rutjes (scheenbeen), Rose (enkel), Lindenbergh (schorsing), John (teen)

Related posts