Ajax ondanks slecht spel ruim langs Vitesse: 4-1

Ajax heeft zondag de koppositie in de eredivisie alleen in handen gekregen. In de eigen ArenA versloeg het team van interim-coach Adri Koster het Vitesse van Aadje Zakkevuller met 4-1. De zege was wel geflatteerd. Vitesse had het beste van het spel en enkele dotten van kansen. De spitsen van Ajax bewezen echter hun effectiviteit en doeltreffendheid.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Met een groot applaus en veel vuurwerk werd voorafgaand aan het duel afscheid genomen van Jaap Stam. De verdediger stopte vorige maand abrupt met voetballen omdat hij zich wegens de vele blessures niet meer optimaal kon motiveren. „Ik ben geen speler die voor 70 procent kan spelen”, zei Stam tegen tegen de aanhang van de Amsterdamse club. „Ik neem alleen maar met honderd procent genoegen. Ik ben trots dat ik hier mijn loopbaan mag afsluiten. Ajax is de mooiste club van Nederland.” Stam neemt op 25 juli volgend jaar nog een keer afscheid. Hij speelt dan in een gelegenheidsteam van oud-ploeggenoten tegen Ajax.

Binnen een halfuur stond Ajax tegen Vitesse al op een 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van Luis Suárez en Gabri. Albert Luque tekende vlak voor rust vanaf de strafschopstip voor de 3-0 omdat Van der Schaaf bij een hoekschop paardje wildde rijden op de rug van John Heitinga. Vanaf de aftrap die volgde zorgde Mats Junker al direct voor de 3-1 omdat de Ajacieden kennelijk nog aan het juichen waren danwel al met de gedachte in de kleedkamer waren.

Ajax gooide in een matige tweede helft de wedstrijd pas in de slotfase in het slot. De Amsterdammers scoorden juist tegen op het moment dat Vitesse-trainer Aad de Mos met extra spits Harrie Gommans een slotoffensief had ingezet. Nadat invaller Mitchell Donald tweemaal een grote kans had gemist, zette ploeggenoot Klaas-Jan Huntelaar acht minuten voor tijd op aangeven van invaller Dennis Rommedahl de 4-1 eindstand op het scorebord.

Naast opluchting was er toch ook bezorgdheid bij Koster na afloop. Maduro en Gabri moesten beide met blessures vroegtijdig gewisseld worden en bovendien kamptte ook Heitinga met klachten. De komende dagen moet duidelijk worden hoe ernstig de blessures zijn.

Ajax-Vitesse 4-1 (3-1)
17. Suarez 1-0
27. Gabri 2-0
44. Luque 3-0 (penalty)
45. Junker 3-1
82. Huntelaar 4-1

Scheidsrechter: Wegereef
Toeschouwers: 49566
Kaarten: Geel: Maduro (Ajax), Yakubu en Van der Schaaf (Vitesse)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Emanuelson, Heitinga, Vertonghen, Ogararu, Siem de Jong, Maduro (58.Donald), Gabri (46. Schilder), Luque, Huntelaar en Suarez (76.Rommedahl)

Opstelling Vitesse:
Velthuizen, Magrelishvili, Sprockel, Sansoni, Verhaegh, Swerts, Espinoza (80.Gommans), Van der Schaaf, Yakubu (46.Takak), Kolk (65.Kaya), Junker

Related posts