Voorbeschouwing Ajax–Vitesse: afscheid van Jaap Stam!

Na 2 weken zonder eredivisievoetbal vanwege interlandwedstrijden, staat morgen de thuiswedstrijd tegen het door Aad de Mos getrainde Vitesse op het programma. Voor het duel tegen de Arnhemmers neemt Ajax afscheid van Jaap Stam en wordt hij door de club en de beide supportersverenigingen bedankt voor alle bewezen diensten. Ajax heeft bekendgemaakt dat de huldiging om 14.15 uur zal beginnen. De club roept alle supporters op om zondag daarom op tijd naar de Arena te komen.

Het afscheid
Jaap Stam heeft tegenover Ajax-TV te kennen gegeven erg veel zin te hebben in het afscheid dat hij voorafgaand aan het duel Ajax-Vitesse krijgt. Stam kondigde eind oktober plotseling zijn afscheid aan. De verdediger kon het fysiek en mentaal niet opbrengen om het seizoen af te maken. Vanaf het begin af aan heeft Stam een goede band met de supporters van Ajax gehad. “Een mooi moment voor mij was dat als je gestopt bent en je volgt de wedstrijden van Ajax op televisie, dat ze dan toch je naam scanderen. Dat geeft je een heel goed gevoel. En hopelijk is dat ook omdat je een stukje van jezelf gegeven hebt aan het Ajax-publiek, en dat je daarvoor gewaardeerd wordt. Zulke dingen blijven je altijd bij natuurlijk.”

Op 28 juli 2008 is er een speciale afscheidswedstrijd voor Stam tussen Ajax en een elftal dat de verdediger zelf gaat samenstellen. Dat duel wordt in Zwolle gespeeld.

De wedstrijd
“Ik verwacht een ploeg die puur voor het resultaat naar Amsterdam komt’’, sprak trainer Adrie Koster zijn verwachting uit over Vitesse. “Vitesse is een fysieke ploeg. We weten wat we kunnen verwachten.’’ Uiteraard wil Ajax zijn eerste plaats op de ranglijst dit weekend prolongeren. Vitesse bezet na elf speelrondes de achtste plaats op de ranglijst. De achterstand op Ajax bedraagt acht punten.

Het is de vraag of voormalig Ajax-trainer Aad de Mos, voor intimi ook wel Aadje zakkenvuller, morgen zijn dansschoenen bij zich heeft. Voor de laatste overwinning van Vitesse in de Arena moeten we terug gaan naar 17 mei 2001 (1-2). Een opvallende vreugdedans van Aadje zoals tijdens de met 4-2 verloren uitwedstrijd tegen Vitesse op 24 december 2006 blijft ons hopelijk bespaard.

Blessures
Adrie Koster kan niet beschikken over Edgar Davids, Gregory van der Wiel, Thomas Vermaelen, Leonardo, Laurent Delorge, Jeffrey Sarpong en Vurnon Anita terwijl Aad de Mos geen beroep kan doen op Theo Janssen, Cees Keizer en Anduele Pryor.

Arbitrage
Jan Wegereef is door de KNVB aangewezen als scheidsrechter. Zijn assistenten zijn Rob Meenhuis en Wijnand Rutgers.

Historie laatste competitie-edities Ajax-Vitesse
Ajax-Vitesse seizoen 2006-2007 (3-0) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2005-2006 (2-1) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2004-2005 (1-0) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2003-2004 (5-0) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2002-2003 (2-0) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2001-2002 (5-1) (Zie verslag)

Related posts