AJAX EN CHELSEA AKKOORD: TEN CATE VERTREKT VOOR DRIE JAAR NAAR CHELSEA

Ajax en Chelsea hebben overeenstemming bereikt over de afkoopsom van Henk ten Cate. Ten Cate zelf bereikte vorige week al een mondeling akkoord met de Londense club en zal deze week een driejarig contract tekenen. Op Stamford Bridge wordt de Amsterdammer veldtrainer onder de huidige manager Avram Grant. Over een eventuele afkoopsom zijn geen mededelingen gedaan.

Henk ten Cate is de zesde trainer in negen jaar die vroegtijdig bij Ajax vertrekt.
Een opsomming:
1997 – 1998: Morten Olsen
1998 – 2000: Jan Wouters
2000 – 2001: Co Adriaanse
2001 – 2005: Ronald Koeman
2005 – 2006: Danny Blind
2006 – 2007: Henk ten Cate

Cijfers liegen niet
Ten Cate reageer zondag op de spreekkoren van de Ajax-aanhang aan zijnadres door te melden dat hij voor 42 wedstrijden, 90 punten en meer dan 100 goals had gezorgd. Op de ranglijst van de afgelopen tien Ajax-trainers staat Ten Cate op basis van het gemiddeld aantal punten per wedstrijd in de Eredivisie overigens slechts vierde met 2,24 punten, achter Morten Olsen (2,37), Ronald Koeman (2.31) en Louis van Gaal (2,25). Hierbij zijn overigens de resultaten van interim-trainers Ruud Krol en Hans Westerhof, die beiden minder dan tien duels op de bank zaten, niet meegenomen.

Een terugblik op de periode Ten Cate bij Ajax:
Nog voor het ontslag van Danny Blind in mei 2006 zoemde zijn naam al een tijdje rond. Op 22 mei was het dan zover: Henk ten Cate tekent voor twee jaar bij Ajax. Hij neemt Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk mee als assistenten. De trainer maakt op de persconferentie meteen zijn ambities kenbaar: “We gaan er een mooie periode van maken. Ik vraag aan iedereen: beoordeel ons op wat je ziet en geef daar je gefundeerde mening over. Ajax moet zijn positie in de top zien te heroveren, en dat moet gebeuren met veel elan en vereende krachten.”

Bij de eerste training zijn de verwachtingen onder de fans ook hooggespannen. Met aankopen als Stam en Gabri moet Ajax weer kampioen worden. Getuige ook het spandoek: ‘Dit jaar wordt van ons’. Al snel gaat het mis voor Ajax:. In de voorronde van de Champions League is FC Kopenhagen te sterk. Ten Cate doet dit af als een incident dat hoort bij het leerproces. In de competitie gaat het aanvankelijk goed met de Amsterdammers. Ajax staat geruime tijd bovenaan en wint onder andere de lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht. Na de thuiswedstrijd tegen PSV (0-1 verlies) komt de klad er voor een paar maanden in.


Ten Cate in gedachte verzonken op de bank tijdens het competitieduel tegen VVV

Enkele lastige uitwedstrijden worden weliswaar gewonnen, maar de kritiek op de speelwijze en de slechte wedstrijden blijft aan. Deze wordt door Ten Cate effectief de kop ingedrukt door te kijken naar de behaalde resultaten. Omdat PSV punten laat liggen en Ajax opkrabbelt – mede door grandioos te winnen in Eindhoven – blijft de kampioensrace tot het laatst spannend. Ajax wordt op doelsaldo geen landskampioen, maar weet zich via de playoffs wel te kwalificeren voor de voorronde van de Champions League en de beker te winnen: in een kolkende Kuip wordt AZ na strafschoppen verslagen.

Breedte-aankopen
In de voorbereiding op het nieuwe seizoen worden er voornamelijk breedte-aankopen gedaan als Colin, Delorge en Urzaiz, maar raakt Ajax Ryan Babel en Wesley Sneijder kwijt. Er wordt vrijwel geen speler van dezelfde klasse die meteen inzetbaar zijn aangetrokken, enkel Luis Suarez heeft laten zien een versterking te zijn. Desondanks wordt de Johan Cruijff schaal weer gewonnen.

Opnieuw lukt het Ten Cate niet om Ajax de Champions League in te loodsen. Net als bij andere verloren of slecht gespeelde wedstrijden meent Ten Cate dat het niet aan hemzelf ligt. Het constant uithalen naar de media en randzaken en de sporadische zelfkritiek zorgen dat veel supporters het calimeroïsme van Ten Cate een beetje beu zijn. De vorig seizoen begonnen traditie dat jeugdspelers alleen een kans krijgen als aankopen of oudere spelers niet inzetbaar zijn wordt gehandhaafd. In de competitie is er op Ajax net als vorig seizoen geen peil te trekken: er wordt gewonnen, maar dat is alles. Goeie fases in wedstrijden worden afgewisseld met zwakke fases en een apathische houding bij sommige spelers.

Doelstellingen gewijzigd
“Dit is de man die Ajax terug gaat brengen naar de top: Henk ten Cate.” Op de informatieavond in het home is Ten Cate met luid applaus welkom geheten voordat hij zijn visie op Ajax gaf en hoe hij dacht de doelstelling van ééns in de twee jaar kampioen worden te realiseren. Een klein jaar later is volgens Ten Cate de doelstelling kennelijk gewijzigd in “Eens per twee jaar meedoen voor de landtitel.” Ajax staat momenteel wél op de eerste plaats van de competitie, maar in supporterskringen neemt de kritiek op het spel toe. Het bestuur van Ajax bedenkt dan het plan de supporters te compenseren: gratis toegang tot Ajax – Dinamo Zagreb. Kort na, of tijdens, die cruciale thuiswedstrijd in de eerste ronde van de UEFA-cup sijpelen er berichten door dat Chelsea in Ten Cate denkt de juiste man gevonden te hebben om de technische staf mee te versterken. Als veldtrainer zonder al te veel eindverantwoordelijkheid, net als bij Barcelona.

De geschiedenis moet maar over Henk ten Cate oordelen. Het bestuur van Ajax moet nu wederom op zoek naar een nieuwe trainer. Op de sites wordt regelmatig de wens uitgesproken voor een bepaald type trainer. Als Ajax die wens kan laten uitkomen, wordt er hopelijk een trainer aangesteld die de Ajax-gedachte van voetbal beter zal realiseren en de club ook daadwerkelijk ként.

Related posts