Heracles – Ajax: Er weer vol tegenaan met vier uitduels op rij!

Na een pauze van twee weken, door het gezever met het Nederlands Elftal, speelt Ajax zaterdagavond eindelijk weer een wedstrijd. In Almelo zijn de Amsterdammers te gast bij Heracles. Het is de eerste van in totaal vier achtereenvolgende uitduels die op de kalender staan. Na de wedstrijd in Almelo volgen namelijk uitduels tegen respectievelijk Dinamo Zagreb voor de UEFA Cup (aanstaande donderdag), AZ (volgende week zondag) en voor de beker tegen Kozakken Boys (volgende week woensdag).

Ajax bewaart aan het laatste bezoek aan het Polmanstadion van vorig seizoen goede herinneringen. De Amsterdammers wonnen met 0-3 ondanks een discutabele rode kaart voor John Heitinga. Kenneth Perez scoorde tweemaal voor Ajax, waarvan eenmaal vanaf elf meter. Op aangeven van George Ogararu tekende Sneijder voor de 0-3. Robbert Schilder bekeek die laatste uitvoering van Heracles – Ajax nog vanaf de tribune. De door Ajax aan Heracles Almelo uitgeleende speler was geschorst. (Klik hier voor het verslag van dit duel).

Historie
De eerste editie van Heracles – Ajax in de Eredivisie werd gespeeld op 17 maart 1963. Ajax besloot het eerste bezoek aan Almelo met een 0-2 overwinning. Vanaf het seizoen 1962-1963 stonden Heracles en Ajax zeven keer tegenover elkaar in competitieverband. De cijfers zijn duidelijk in het voordeel van Ajax. De Ajacieden verlieten Almelo vier keer met een overwinning. Een keer eindigde Heracles – Ajax in een gelijkspel. Halverwege de jaren zestig gingen de Ajacieden tweemaal met 1-0 onderuit. Sinds twee jaar is Heracles terug op het hoogste niveau. Vorig seizoen werd het dus 0-3. Het jaar ervoor won Ajax met 1-3 (zie verslag). Ajax kwam in dat duel nog wel op een 1-0 achterstand maar Huntelaar, Timisela en Babel bezorgden Ajax toch de winst.

Slecht gestart
De Almeloërs zijn het huidige seizoen slecht gestart. De drie gespeelde competitierondes leverde de ploeg van trainer Ruud Brood nog geen punt op. Bij Heracles heeft Srdjan Lakic een tewerkstellingsvergunning gekregen. De 23-jarige Kroaat wordt sinds anderhalve week gehuurd van Hertha BSC, maar beschikte voor het uitduel met NAC Breda van zaterdag 1 september nog niet over de juiste papieren. Vanaf deze week traint de Braziliaan Alair de Souza Camarago Junior (voetbalnaam Alair, red.) mee met de selectie van trainer Ruud Brood. De 25-jarige verdediger speelde de afgelopen zes jaar in Japan, maar momenteel is hij clubloos. Alair beschikt tevens over een Italiaans paspoort. Igor Gluscevic ontbreekt tegen Ajax wegens een achillespeesblessure. Een MRI-scan bracht aan het licht dat Gluscevic een forse ontsteking heeft.

Voor Emmanuel Boakye betekent het treffen met Ajax een weerzien met een aantal oud-ploeggenoten. De Ghanees werd dit seizoen door Heracles overgenomen van de Amsterdammers, nadat hij eerder al één jaar op huurbasis voor de club had gespeeld.

Davids
Het herstel van Edgar Davids voorloopt voorspoedig. Trainer Henk ten Cate hoopt de middenvelder binnen enkele weken weer bij de selectie te mogen begroeten. De ’terriër’ werkt momenteel in Amerika aan zijn herstel, nadat hij in de voorbereiding tijdens het oefenduel tegen Go Ahead Eagles zijn scheenbeen brak.

Ogararu terug
Een meevaller voor Ajax is de terugkeer van George Ogararu. De rechtsback raakte een maand geleden tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal geblesseerd aan zijn hamstring. Door de kwetsuur van Ogararu vervulde Jurgen Colin enige tijd de rol van de Roemeen, maar de voormalige PSV’er verloor na het duel tegen Slavia Praag zijn plek aan Gabri.

Heracles:
Geblesseerd: Igor Gluscevic (achillespees)
Twijfelachtig: Kai Michalke

Ajax:
Geblesseerd: Leonardo (kruisband), Nicolae Mitea (enkel), Edgar Davids (gebroken scheenbeen), Edgar Manucharyan (lies)
Twijfelachtig: Laurent Delorge

Scheidsrechter in Almelo is op deze zaterdagavond Roelof Luinge.

Related posts