Ten Cate: ‘Niet adequaat geanticipeerd op vertrek Sneijder’

Henk ten Cate was maandagavond te gast in het AT5-programma FC Godenzonen. Hij sprak over de ontstane onrust en ging in op de kritiek die op hem neerdaalde na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League en het teleurstellende gelijkspel tegen FC Groningen (2-2). “Ik heb wel eens beter geslapen”, erkende de Amsterdammer.

Ten Cate heeft het gevoel dat een deel van de selectie last heeft van de grote druk van het Amsterdamse publiek. “De spelers lezen en horen ook alle dingen. Dan kun je verkrampen en dat gebeurde bij ons. Of ik de spandoeken over mezelf gezien heb? Ja, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat leuk vind. Maar ik begrijp de emotie van de mensen wel en snap dat ze teleurgesteld zijn. Het is alleen wel wat kortzichtig. Men kijkt niet verder dan de neus lang is.”

Sneijder
Volgens de coach is er namelijk wel het een en ander veranderd door het vertrek van Wesley Sneijder naar Real Madrid. “We zijn met Sneijder onze beste speler kwijtgeraakt. In de salariëring ten opzichte van Real zat een verschil van 500, misschien wel 600 procent. Dan is hij niet meer te houden. Als ik hem nu daar zie spelen, dan denk ik met weemoed terug. Ik zou willen dat hij die ballen nog in het netje van onze tegenstanders legde. We hebben niet adequaat op zijn vertrek geanticipeerd, maar dat kwam ook omdat we ervan uitgingen dat hij bleef. Zijn vertrek was een hard gelag.”

Balans was beter
Ten Cate benadrukte dat Ajax goede spelers is kwijtgeraakt in de voorbije maanden. “Van de voorste vier is alleen Klaas-Jan gebleven”, doelt hij op het vertrek van Sneijder, Tom De Mul en Ryan Babel. “Dat is veel, hoor. Ik vind onze selectie nu niet slechter, maar de balans was vorig jaar beter. We hebben kwaliteit ingeleverd, maar in de breedte zijn we sterker geworden.”

Colin
De geplaagde trainer liet ook weten dat hij zich stoort aan de harde kritiek op spelers als Jürgen Colin en Laurent Delorge. “Colin en Delorge zijn gehaald als nummer vijftien, zestien van de selectie. We hebben Colin gehaald als echte mandekker in het centrum. Hij is bereid om op de bank te zitten en om af en toe een gaatje op te vullen. Dat vind ik al tamelijk uniek, zoveel spelers zijn daar niet toe bereid. En als je als nieuwe speler in een elftal komt dat nog in opbouw is, dan is dat niet eenvoudig. Het is allemaal zo kort door de bocht. Neem Luque. Je kunt hem toch niet afrekenen op één zo’n wedstrijdje?”

Ten Cate gaat de komende weken en maanden hard aan de slag met zijn selectie. “Heel veel praten met de spelers en het vertrouwen uitspreken in de spelersgroep”, antwoordde Ten Cate op de vraag hoe de vorm weer kan terugkeren. “Plezier zoeken in de trainingen en dan komt de rest vanzelf.”

Na het interview vertrok de coach naar het Gala Voetballer van het Jaar, waar hij naar verluidt een goed gesprek voerde met PSV-trainer Ronald Koeman. Vorig seizoen vielen de twee elkaar nog aan in de media, maar de kou is inmiddels helemaal uit de lucht.

Bron: AT5/AjaxOnline

Related posts