Voorbeschouwing Ajax – SC Heerenveen:
Afscheid Sneijder in uitverkocht huis

De eerste thuis-competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen zal door Ajax deze zondagmiddag gespeeld worden in een uitverkocht huis. SC Heerenveen is de tegenstander. Vooralfgaand aan het duel zal er afscheid genomen worden van Wesley Sneijder. Opvallend: sc Heerenveen verloor onder trainer Gertjan Verbeek nog nooit een competitiewedstrijd in Amsterdam. Ajax won onlangs wel voor de play-offs (4-0 zie verslag). In de reguliere competitie hadden de Friezen met 0-1 gewonnen (zie verslag) door een doelpunt van Lasse Nilsson. In de jaren daarvoor werd het een keer gelijk (0-0 zie verslag) en won Heerenveen met 1-3 (zie verslag). Ajax is dus gewaarschuwd!

Ajax moet het tegen Heerenveen doen zonder de geblesseerde Gabri. Zijn plaats op het middenveld zal, afgaand op de laatste training, waarschijnlijk ingenomen worden door Laurant Delorge. Verder kent coach Ten Cate weinig spelersproblemen, buiten de langdurig geblesseerden Leonardo, Davids en Ogararu.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg, Colin, Stam, Vermaelen, Emanuelson, Heitinga, Schilder, Delorge, Bakircioglu, Huntelaar en Suarez.

Geen Alves
Trainer Gertjan Verbeek van Heerenveen wil pas op het laatste moment zijn opstelling prijsgeven. Spits Afonso Alves zal echter zeker niet van de partij zijn. De topscorer van de eredivisie van vorig seizoen bleef zaterdag zonder reden weg van de training en lijkt nu duidelijk aan te sturen op een vertrek. Op zijn eigen website laat Alves weten dat hij momenteel teleurgesteld is in de houding van de Heerenveen-directie. “Ze hebben geen respect voor mij. En dat is oneerlijk. Ik kan veel meer verdienen bij een andere club en dat wordt me onthouden.”

De verwachting is dat ex-Ajacied Gerald Sibon op de bank zit bij de Friezen en dat Gonzalo Garcia-Garcia zijn plaats voorin inneemt. Het verstandshuwelijk tussen Afonso Alves en SC Heerenveen lijkt alsnog op de klippen te lopen.


De historie:
Ajax – Heerenveen werd vijftien keer eerder gespeeld in de Eredivisie. De eerste editie dateert uit het seizoen 1990-1991. Op 21 april 1991 wonnen de Amsterdammers met 4-0. Ajax besloot elf van de vijftien eerder gespeelde edities met een zege. Twee keer verlieten de Friezen de hoofdstad met een overwinning, een keer speelde beide ploegen gelijk. Het treffen met de meeste doelpunten stamt uit het seizoen 1997-1998: 7-2. Ook de duels uit de voetbaljaargangen 1995-1996 en 2000-2001 waren doelpuntrijk. In beide seizoenen trakteerde Ajax de aanhang op een glansrijke 6-2 overwinning.

Related posts