Aanwinst Erik Heijblok is klaar voor Ajax-avontuur

Erik Heijblok begint donderdag met de selectie van Ajax aan de eerste training van het nieuwe seizoen. Maar voor de van Haarlem overgekomen doelman is de voorbereiding op het nieuwe seizoen eigenlijk al eind april van start gegaan. ,,De laatste competitiewedstrijd van Haarlem miste ik vanwege een blessure”, zegt Heijblok op Ajax.nl. ,,Daarna ben ik keihard gaan trainen. Gewoon om zo fit mogelijk te kunnen beginnen bij mijn nieuwe club.” Dat Ajax zijn nieuwe club zou worden wist Heijblok nog niet eind april. ,,Maar ik wist wel dat ik bij Haarlem weg zou gaan. Ik was in onderhandeling met meerdere clubs uit de Eredivisie. Ik had via via gehoord dat Ajax mij volgde, maar toch was ik verbaasd toen de club met een aanbieding kwam. Ik dacht: Ajax kan iedereen halen. Waarom zouden ze kiezen voor iemand met vier jaar ervaring in de Jupiler League? Normaal gesproken verloopt een carrière met kleine stapjes. Maar dit is echt van megaklein naar megagroot.”

De zomer van Heijblok heeft tot nu toe alleen maar in het teken gestaan van Ajax. ,,Dat moet ook wel”, zegt de keeper uit het Noord-Hollandse Hippolytushoef. ,,Want het verschil tussen de Jupiler League en de Eredivisie is erg groot. Ik heb het trainingschema van Ajax gezien voor de voorbereiding en dat is behoorlijk pittig. Niet te vergelijken met Haarlem. Ik heb de afgelopen weken veel gedaan: hardlopen, krachttraining, keeperstraining. Zelfs tijdens mijn vakantie in Griekenland was ik bezig met mijn conditie. Iedere ochtend voor het ontbijt was ik in het zwembad te vinden. Maar ik heb daar ook gewoon vakantie gehouden, hoor. En nu neem ik ook weer wat gas terug, want ik moet niet helemaal uitgeput bij Ajax aankomen.”

Eerder Ajacied
Het is overigens niet de eerste keer dat Heijblok bij Ajax aan de slag gaat. Door zijn prestaties in de jeugd van Wiron werd hij geselecteerd voor het Noord-Hollands elftal. Daar werd de 1.96 meter lange doelman er uitgepikt door scouts van Ajax. Hij kreeg de kans om zich te bewijzen in de A2. ,,Het was een moeilijke periode: ik was veel geblesseerd en ik speelde maar drie of vier wedstrijden. Co Adriaanse, toen hoofd jeugdopleiding, gooide mij er aan het eind van het seizoen weer uit. Helemaal terecht overigens, want ik had niets laten zien. Toen was ik er gewoon nog niet klaar voor. Ik was een puber, kwam van een boerendorp ineens in de stad. Ik was alleen maar gefixeerd op het voetbal en De Meer. Daardoor raakte ik vrienden kwijt. Zoiets zou me nu nooit meer overkomen. Ik heb nog steeds alles over voor het voetbal, maar ik heb de afgelopen jaren geleerd dat het sociale leven ook belangrijk is. Wat dat betreft heb ik toch wel wat gehad aan dat jaartje Ajax.”

Niet zaligmakend
Van Ajax ging hij naar Hollandia. Bij de hoofdklasser verdedigde hij (na nog twee jaar A-jeugd) zes jaar het doel van het eerste elftal. Daarna kwam Haarlem, waar hij in totaal vier seizoenen onder de lat stond. De eerste twee jaar combineerde hij zijn werkzaamheden voor de club uit de Eerste Divisie met een baan als creditcontroller. Pas vanaf seizoen 2005/2006 is hij fulltime profvoetballer. ,,De afgelopen twee jaar heb ik alles uit de kast gehaald. En gelukkig leverde dat aanbiedingen op van diverse clubs. Ik wilde perse deze zomer een stap omhoog maken: een topclub uit de Eerste Divisie of een club uit de Eredivisie. Was me dat niet gelukt, dan zou ik zijn teruggekeerd naar het amateurvoetbal. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad bij Haarlem, maar onderin de Jupiler League voetballen is niet zaligmakend.”

Alle vertrouwen
Geen amateurvoetbal voor Heijblok, maar Ajax. ,,Ik kijk er ontzettend naar uit”, zegt hij. ,,Ik wil bij Ajax een betere keeper worden. Stekelenburg en Gentenaar hebben nu nog een hele grote voorsprong . Zij hebben ontzettend veel wedstrijden gespeeld in de Eredivisie, ik nog geen één. De eerste weken, en waarschijnlijk zelf de eerste maanden, moet ik keihard werken om naar het Ajax-niveau toe te groeien. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. En ik denk dat dat ook geldt voor Ajax, anders had de club mij geen contract aangeboden.”

Zie ook eerdere bericht:
Doelman Heijblok tekent jaarcontract bij Ajax

Related posts