Bakircioglü tekent vanmiddag contract voor vier seizoenen; gisteren medisch gekeurd

Het zou eigelijk gisteren al plaats vinden maar omdat de medische keuring meer tijd in beslag nam gisteren dan verwacht zal Kennedy Bakircioglü vanmiddag zijn handtekening zetten onder een contract dat hem voor de komende vier seizoenen aan Ajax zal verbinden. Hij verkoos Ajax boven PSV dat ook concrete interesse had. Bakircioglü in :De Telegraaf: “Omdat die club veel overeenkomsten met FC Twente vertoont. Het streelt me dat de twee beste clubs van het land geïnteresseerd waren. Maar vanaf het begin was Ajax de club waar ik mijn zinnen op had gezet en dat bleef zo. Ik wil voetballen zoals zij voetballen.”

Voor een gelimiteerde transfersom van ruim één miljoen euro komt voor de Zweed een droom uit. ,,Vanaf nu zijn de spotlights overal. Alles zal anders worden”, laat de aanvaller in een interview in De Telegraaf weten. ,,Spelen bij Ajax brengt extra druk met zich mee. Je moet sterk in je hoofd zijn. Alles staat in het teken van groei. Ik heb er de laatste jaren hard aan gewerkt om constant te worden.”


Bakircioglü poseert voor het Olympisch Stadion

Stam
Als betrekkelijke anonymus was hij neergestreken in Enschede, terwijl zijn naam negen jaar geleden al aan Manchester United werd gekoppeld. Bakircioglü was zeventien en liep stage, speelde een bevredigende testwedstrijd, maar hoorde vervolgens nooit meer iets van Alex Ferguson. Jaap Stam, de huidige aanvoerder van Ajax, was destijds al een icoon op Old Trafford. ,,Ik herinner me hem nog wel. Hij was vooral heel erg groot, en ik heel erg klein. Ik denk niet dat hij nog weet wie ik was.”

Diverse mensen adviseerden hem eerder naar Nederland te verkassen. Bakircioglü koos een andere weg, via Griekenland. Iraklis Saloniki beantwoordde aan alles wat een mens zich zou wensen, maar de voetballer leefde in armoede. “Als ik terugkijk, is het de verkeerde beslissing geweest. Misschien keek ik te veel naar het strand en de mooie dingen. Ik heb zeven maanden nodig gehad om aan alles te wennen. Toen de rijke voorzitter vertrok, stond er niemand klaar om het over te nemen. Al snel kwamen de problemen met salarissen. Ik heb er een geweldige tijd gehad, maar alleen als je het voetbal wegdenkt.”

En daar kwam hij dus juist voor. Ook het nationale elftal kwam op de tocht te staan. “Ik verloor bijna twee jaar en moest het allemaal weer vanaf het begin opbouwen. Wat dat betreft past het aanvallende voetbal in Nederland perfect bij me. Niet voor niets kiezen veel buitenlandse voetballers eerst voor Nederland voordat ze de stap naar de grote landen maken. In Zweden en Griekenland speelt bijvoorbeeld iedereen met twee spitsen. Elf man achter de bal en vechten… Bij FC Twente kwam ik voor het eerst in aanraking met een ander systeem. Ik hou van dat offensieve voetbal. Zelfs de laag geklasseerde ploegen proberen het op die kenmerkende manier. Het is een belangrijke reden waarom ik in Nederland blijf.”

Beste speler
Na zijn eerste seizoen in Enschede riepen de supporters hem al uit tot beste speler van het jaar. Hij hoopt nog een keer op een goede manier afscheid te kunnen nemen. “Want dat zat er afgelopen zondag nog niet in. Na het laatste fluitsignaal schoot het door me heen dat het mijn laatste wedstrijd was geweest. FC Twente was precies de juiste club op het juiste moment. De mensen gunnen me deze overgang ook en dat is veelzeggend. Alles is positief geweest. Ik zal die twee seizoenen altijd blijven koesteren.”

Met speciale aandacht gaat de naar de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy vernoemde Zweed de laatste stammenstrijd tussen zijn nieuwe werkgever en AZ volgen. Het wordt Champions League of UEFA Cup. ,,Ik geef Ajax een goede kans. AZ heeft een prima ploeg, maar het viel me op dat wij in Alkmaar aanzienlijk meer kansen kregen dan thuis. Uiteindelijk denk ik toch dat Ajax de langste adem heeft.”

Zie ook eerdere berichten:
14 mei 2007:‘Bakircioglu gaat vandaag tekenen’
11 mei 2007:Ten Cate maakt melding van akkoord Bakircioglu en Ajax
10 mei 2007:Zaakwaarnemer ontkent keuring Bakircioglu; afhankelijk van play-offs maandag transfer officieel
10 mei 2007:Kennedy Bakircioglu ondergaat vandaag medische keuring bij Ajax
10 mei 2007:Bakircioglu: ‘Ajax en Ten Cate zijn blij met me’. Al gekeurd?: ,,Ga er maar van uit!
5 mei 2007:De Telegraaf meldt nu ook wat wij allang wisten: ‘BAKIRCIOGLU KIEST AJAX’
4 mei 2007:Naar buitenwacht toe alleen PSV nog concurrent voor Bakircioglu
2 mei 2007:‘Geloof me: Ajax is al helemaal rond met Bakircioglu’
30 april 2007:‘Ajax en psv willen FC Twente-middenvelder Kennedy Bakircioglu’

Related posts