Voorbeschouwing Ajax-Heerenveen:
Het zou wel eens knap lastig kunnen gaan worden!

Ajax staat zondag opnieuw voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Er moet, na de 1-0 nederlaag van afgelopen woensdag, met twee doelpunten verschil gewonnen worden van Heerenveen om de finale van de play offs te bereiken waarna het o zo belangrijk ticket voor de voorronde van de Champions League gloort. Ajax miste twee weken geleden de landstitel op één schamel doelpunt. De club moet zondag in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen voorkomen dat het seizoen heel schlemielig eindigt. Trainer Henk ten Cate heeft ‘geen enkele twijfel’ dat zijn spelers dat kunnen opbrengen. ,,Het is alarmfase één, daar zijn we ons allemaal van bewust,” aldus Ten Cate.

,,Als ik de spelers voor de wedstrijd tegen Heerenveen nog moet wijzen op de belangen, zijn ze niet goed bezig met hun vak. Maar op de momenten dat het van ze gevraagd werd, hebben mijn spelers dit seizoen karakter getoond.”

Gedoseerd maar fanatiek aanvallen
Ajax zal ‘geconcentreerd verdedigen’, kondigde Ten Cate aan en ‘gedoseerd, maar fanatiek aanvallen’. Van extra druk op zijn ploeg wilde Ten Cate niet horen; ,,Vanaf dag één wordt van Ajax verwacht dat ze zich kwalificeren voor de Champions League. Druk is er altijd, dus die is nu opeens niet kleiner of groter. Iemand wiens glas half leeg is, zal zeggen dat dit onze laatste wedstrijd van het seizoen zal zijn. Maar mijn glas is half vol, dus ik ga nog uit van drie te spelen duels.” De Amsterdammers lopen het risico dat ze zondag op vakantie worden gestuurd door een tegenstander die twintig punten minder in de reguliere competitie vergaarde.

De kersverse bekerwinnaar weet als geen ander hoe sterk de play-offs een seizoen kunnen beïnvloeden. De Amsterdammers plaatsten zich vorig jaar met veel moeite met een vierde eindklassering voor de extra competitie. Ajax reikte ten koste van Feyenoord en FC Groningen echter wel tot de voorronde van de Champions League.

Niet makkelijk
,,Het zal niet makkelijk worden”, voorspelt Ten Cate. ,,Heerenveen heeft een goede ploeg, maar toch denk ik dat we het karwei moeten kunnen klaren. De coach van Ajax gunde zijn spelers vrijdag een extra vrije dag. “Rusten is in deze fase van de competitie belangrijker dan trainen.”

Statistieken
De statistieken spreken in ieder geval niet in Amsterdams voordeel. Ajax heeft namelijk in de eredivisie sinds 23 november 2003 niet meer thuis gewonnen van de Friezen, die dag werd het 3-1. Sindsdien werd het 1-3 (2004/05), 0-0 (2005/06) en dit seizoen0-1 (2006/07). Dat was het duel waarin Leonardo zwaar geblesseerd raakte.

In die periode won Ajax overigens wel een keer thuis in de beker van Heerenveen (2-0). Angelos Charisteas en Ryan Babel scoorden op 27 januari 2005. Ook de totale balans in de eredivisie is in het voordeel van Ajax. Van de 15 ontmoetingen in Amsterdam won Ajax er elf, terwijl de Friezen twee keer wonnen. Maar uitgerekend de laatste jaren gaat het dus een stuk moeizamer voor Ajax.

De laatste vijf competitie-edities Ajax-Heerenveen:
2006-2007 0-1
2005-2006 0-0
2004-2005 1-3
2003-2004 3-1
2002-2003 3-0
2001-2002 2-0

Schorsingen-blessures
Ten Cate kan zondag nog geen beroep op Gabri doen. De Spanjaard is nog twee duels geschorst. Zdenek Grygera en Leonardo zijn nog steeds geblesseerd. Bij sc Heerenveen ontbreekt alleen Ugur Yildirim wegens een knieblessure. Hij komt dit seizoen niet meer in actie voor de Friezen, ook niet als de club de finale van de play-offs haalt. Petter Hansson keert terug in het hart van de defensie na een schorsing. Michel Breuer verhuist daarom weer naar de positie links in de defensie. Breuer blijkt in de thuiswedstrijd tegen Ajax een botje in zijn hand te hebben gebroken. Hij is desondanks inzetbaar in de return. Miralem Sulejmani is nu ook speelgerechtigd. Vrijdag loopt de schorsing af die door zijn vorige club Partizan Belgrado werd opgelegd, omdat de clubs het niet eens werden over een transfervergoeding. Sulejmani neemt in Amsterdam direct plaats op de reservebank. Dat heeft te maken met het feit dat Thomas Prager geblesseerd is en dus niet inzetbaar. Prager liep maandag in een wedstrijd met het beloftenteam een enkelblessure opThomas Hij ontbrak afgelopen woensdag net als Petter Hansson nog wegens een schorsing.keerde net terug van een schorsing.

Overal scoren
Heerenveen-coach Gertjan Verbeek kijkt met enige weemoed terug naar het duel van afgelopen woensdag waarin Heerenveen verzuimde vaker te scoren. ,,Dat kan ons in de Arena opbreken”, beseft Verbeek. ,,Aan de andere kant beschikken we met Nilsson en Alves over spitsen die bijna altijd en overal scoren. Alves heeft dit seizoen geloof ik alleen nog niet tegen Ajax gescoord. Dat wordt dus tijd. Ajax moet drie doelpunten maken wanneer wij eenmaal scoren. Dat zal denk ik niet meevallen.”

Bossen
Het tweede duel in de eerste ronde van de play-offs, staat zondag onder leiding van scheidsrechter Ruud Bossen. Bossen wordt geassisteerd door de heren Meenhuis en Geutjes. De vierde official is Reinold Wiedemeijer. Het play-offduel in de Amsterdam ArenA begint zondag 13 mei om 14.30 uur.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Stam, Vermaelen, Emanuelson, Heitinga, Davids, Sneijder, De Mul, Huntelaar en Babel

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen:
Vandenbussche; Zuiverloon, Hansson, Dingsdag, Breuer; Bosvelt, Hanssen, Poulsen, Pranjic; Nilsson en Alves

Zie ook eerdere berichten:
Oproep Jaap Stam: ‘Kom zondag naar het stadion; we hebben jullie nodig!’
Pas slechts 25.000 kaarten verkocht voor sleutelduel Ajax-Heerenveen
Champions League broodnodig anders bezuinigingen
Ingezonden bericht: Vervolg actie ‘Fuck de Play-offs!’

Related posts