Ajax wint van Sparta (5-2) maar staat ‘slechts’ tweede

Ajax heeft een terechte maar niet ruim genoege overwinning geboekt op Sparta: 5-2. Na een vroege 3-0 voorsprong na zo’n 20 minuten liet het Sparta terug komen tot 3-2. Ajax won het duel uiteindelijk met 5-2 maar het wrange gevoel dat er een hogere uitslag in had gezeten bleef. Doordat p$s gelijkspeelde in en tegen Utrecht en Az ook won; van Heerenveen met 3-1, ontstond de unieke situatie dat drie ploegen met nog een duel te gaan in punten gelijk staan.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Volgens Ten Cate had Ajax met dubbele cijfers moeten winnen tegen Sparta. “We hebben minimaal vijf goals te weinig gemaakt, als je ziet hoeveel kansen we hebben gekregen. We hadden de dubbele cijfers moeten halen vandaag. Maar we worden toch kampioen in de laatste wedstrijd.”

Ten Cate wilde na afloop niets weten van de kritiek op de wissel Ogararu – Perez. Nadat Ten Cate de rechtsback eruit haalde, kwam voor een extra aanvaller, kwam Sparta terug naar 3-2. ,,Ik vind dat de wissel heel goed heeft uitgepakt. Als je ziet hoeveel kansen we gecreëerd hebben. Na de 3-0 probeer je door een extra aanvaller de wedstrijd nog voor rust definitief te beslissen. We hebben die kansen ook gehad, ook na rust. We hebben veel goals gemaakt. Of dat genoeg blijkt zien we volgende week.”

‘Wij worden kampioen’
Ten Cateis er nog steeds van overtuigd dat zijn team volgende week landskampioen wordt: „Ik zeg gewoon wat ik voel”, zei hij zondag na de overwinning van zijn ploeg op Sparta: 5-2. „Ik denk dat wij zondag met de kampioensschaal in onze handen staan.”

Ajax begint met evenveel punten als AZ en PSV aan de slotwedstrijd van de reguliere competitie tegen Willem II. AZ heeft echter een veel beter doelsaldo dan de andere twee kampioenskandidaten. Ajax moet zes doelpunten op de nieuwe koploper van de eredivisie goedmaken. PSV staat op een achterstand van zeven treffers.

„Ik zie AZ volgende week niet van Excelsior winnen”, verklaarde Ten Cate. „Mijn vriend Ton Lokhoff is in Rotterdam trainer. Reken maar dat hij zijn ploeg even op scherp gaat zetten. Ik voorzie daar een uitslag van 1-1. Excelsior speelde ook al 0-0 tegen PSV en 2-2 tegen Ajax.”

Ten Cate: „Ik besef dat we PSV ook nog van het lijf moeten houden. Dat lukt echter ook. We hebben namelijk meer doelpunten dan PSV gemaakt. Dat betekent dat PSV eigenlijk twee doelpunten op ons goed moet maken. Dat gaat die ploeg niet lukken. Directeur Kesler van de KNVB moet zondag de kampioenschaal uitreiken. Ik denk dat hij het beste in Tilburg op de tribune kan gaan zitten. Dit is zo’n rare competitie. Iedere speelronde gebeuren er rare dingen. Volgende week wordt er ook weer een ploeg verrast. Ik denk dat AZ aan de beurt is.“

Ajax-Sparta 5-2 (3-1)
9. Sneijder 1-0
17. Sneijder 2-0
21. Huntelaar 3-0
37. Bouaouzan 3-1
47. Freire 3-2
76. Perez 4-2 (pen.)
82. Mitea 5-2

Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 50364
Kaarten: Geel: Heitinga (Ajax), Freire, Adeleye, Gudde (allen Sparta)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu (’30 Perez), Heitinga, Vermaelen, Emanuelson, Gabri, Sneijder, Davids, De Mul (’75 Mitea), Huntelaar, Babel

Opstelling Sparta:
Wapenaar, De Roover, Olfers, Adeleye, v.Bueren, Krohn-Dehli, Moreno Freire, Medunjanin, Rose (’46 Gudde), Bouaouzan, Roberts

Ranglijst:
1. AZ 33 72 81-28 (+53)
2. Ajax 33 72 82-35 (+47)
3. PSV 33 72 70-24 (+46)

Related posts