Cruyff: ‘Het weekeinde van de gekken’

Voor heel Europa was dit het weekeinde van de gekken: Barcelona, Valencia, Sevilla, Manchester United, Arsenal, PSV en Ajax maakten dure misstappen. En het werd weer duidelijk, dat dingen in de werkelijkheid vaak anders zijn dan ze lijken. De laatste tijd heb ik regelmatig de moeite genomen om bepaalde zaken uit te leggen. Als tegengas voor al dat praten om het praten. Want wat blijkt op een breed front? Een wedstrijd echt controleren is er niet meer bij. Het vermogen om gedoseerd te voetballen op het moment dat er fysiek en mentaal een extra aanslag op je wordt gedaan. Of het nu om Chelsea, Barcelona of Ajax gaat, als puntje bij paaltje komt lukt dat ze niet.

Het is momenteel hét probleem. Bij de clubs, dus ook bij de nationale elftallen. Dat gaat verder dan al die oeverloze discussies over wie er wel en wie er niet opgesteld moet worden. Het draait om spelers in te passen die weten hoe ze met balbezit moeten omgaan en in welk tempo ze dat moeten doen.

Ook Nederland heeft er last van. Zo had Ajax deze week alles mee. De concurrenten PSV en AZ speelden zware wedstrijden in Europa, dus de ploeg kon zich helemaal op die ene wedstrijd tegen RKC concentreren. Helaas ontbrak de kwaliteit om jouw wil wet te laten zijn.

Kat uit de boom
Net als ik al vaker over het Nederlands elftal gezegd heb, ligt het probleem bij de opleiding en de te grote groep buitenlanders, die niet vanuit de basis in onze voetbalcultuur stromen. Daardoor drijven we verder af van die typisch Nederlandse mentaliteit om het veld in te gaan om te winnen. Wat dat betreft lijken we steeds meer op de Duitsers, Italianen en Spanjaarden, die meer de kat uit de boom kijken.

Straatvoetbal
Daarom hoop ik dat we de komende jaren weer teruggaan naar datgene waar we als Nederland altijd goed in zijn geweest. Onder meer via het straatvoetbal probeer ik samen met een grote groep oud-spelers en een stel goede partners impulsen in die richting te geven. Zo vindt morgen bij het Olympisch Stadion de eerste finale van het Nederlands straatvoetbalkampioenschap plaats. Dertien steden hebben hun kampioenen afgevaardigd en voor volgend jaar staan de gemeenten in de rij. Zo hopen we de jeugd nog meer aan het voetbal te binden. Vervolgens gaat het erom, dat ze bij de clubs niet alleen goed opgevangen, maar ook goed opgeleid worden. Op een manier waardoor Nederland weer gaat voetballen op de manier waarop de wereld dat van ons gewend is.

Bron: Telegraaf

Related posts