Proef met biometrie start woensdag bij bekerduel Ajax-Haarlem

Zoals bekend (zie eerder bericht) zoeken de clubs en de KNVB naar mogelijkheden om supporters met een stadionverbod uit de stadions te kunnen houden. Een van die mogelijkheden is gelegen in de biometrie. Het systeem is een alternatief voor de door de overheid verplicht gestelde persoonsgebonden seizoenkaart, met pasfotoregistratie. Bij de wedstrijd Ajax – Haarlem gaat een proefproject met biometrie van start dat loopt tot het einde van dit seizoen.

Het doel van de proef is te testen of het toepassen van biometrie (vingerafdrukken) een toegevoegde waarde kan zijn bij het handhaven van stadionverboden. De opties voor de biometrische toegangscontrole waren een irisscan (in het oog), gezichtsherkenning en vingerafdrukken. De vingerafdruk bleek de meest solide en praktische oplossing.


Bij ingang D zal een proefopstelling gemaakt worden met apparatuur die de proef mogelijk maakt. Gedurende de test wordt geen gebruik gemaakt van vingerafdrukken van mensen met echte stadionverboden, maar van die van vrijwillige proefpersonen met een fictief stadionverbod. Het doel van de proef is te testen of het controleren van vingerafdrukken een meerwaarde kan hebben bij het handhaven van stadionverboden. De pilot loopt tot het einde van het huidige seizoen. Er bestaat de mogelijkheid dat, afhankelijk van de tussenresultaten van de pilot en de laatste technologische ontwikkelingen, de pilot tussentijds wordt uitgebreid. Ajax verzoekt de mensen die gebruik maken van ingang D mee te werken aan de proef.
http://www.ajax.nl/web/show/id=154417/contentid=61553

Related posts