Ajax in Kaapstad tegen Ajax Cape Town. Ajax bouwt nieuw stadion voor Cape Town

Ajax zal tijdens haar trainingskamp in Zuid-Afrika een oefenwedstrijd spelen tegen Ajax Cape Town. Het duel staat gepland op zondag 14 januari 2007 en zal gespeeld worden in het Athlone-stadion in Kaapstad aanvang 14:45 uur Nederlandse tijd (15:45 uur in Zuid-Afrika). Ajax verblijft van 8 tot en met 17 januari 2007 in Zuid-Afrika.

Stadion bouwen
Tijdens het komende trainingskamp wordt de aftrap gegeven voor een omvangrijk sociaal project waarbij Ajax onder meer een stadion laat bouwen in een arme woonwijk in Kaapstad. Het stadion wordt de nieuwe thuishaven van Ajax Cape Town, de satellietclub van de Amsterdamse club. Bij de financiering ervan werkt Ajax samen met verscheidene multinationale bedrijven en de plaatselijke overheid.

,,We willen die club een ziel geven”, zegt algemeen directeur Maarten Fontein tegenover het Algemeen Dagblad. “Daarom laten we het stadion bewust bouwen in een arm gedeelte van Kaapstad, waar voetbal een heel belangrijke plaats inneemt in de samenleving. De club moet dicht bij de bevolking staan. En niet, zoals nu, zijn thuisbasis hebben in een rijke wijk waar de mensen vooral van rugby en cricket houden. Ajax Cape Town moet heel toegankelijk worden.”

De bouw van het stadion is echter niet het enige project wat Ajax in gedachten heeft. Tijdens het trainingskamp van 8 tot en met 17 januari opent de club met de Johan Cruijff Foundation een Cruijff Court-voetbalpleintje in het grote wijk Khayelitsha, waar bovendien ook een stadion zal worden gebouwd.

,,Daarnaast zijn er plannen voor een school”, vervolgt Fontein. ,,We hopen de opleiding te verbeteren, maar ook het voedsel voor de mensen en de sportfaciliteiten in het township. Het is een groot project, waarbij diverse partners betrokken zijn. Hoe groot het stadion exact zal worden, staat nog niet vast. We zijn nog in gesprek met de diverse partijen, dat hangt van een aantal factoren af. Maar dit plan is zeker geen luchtkasteel, het is heel zorgvuldig uitgewerkt. Dat het stadion er komt, is zeker. De plek is al vastgelegd.’’

Fontein benadrukt dat naast het sociaal-maatschappelijke belang van het project, ook sportief gezien de nodige vruchten zal opleveren. ,,Als Ajax Cape Town een succesvolle en bloeiende club wordt, is de kans groter dat er talentvolle spelers doorstromen. Maar ons eerste doel is om Ajax Cape Town dusdanig te herpositioneren, dat het een voetbalclub wordt met een ziel. Een club van de mensen.’’

Related posts