Tom De Mul ziet Ajax niet als eindstation

Tom De Mul is terug. Twee jaar nadat hij op piepjonge leeftijd furore maakte, heeft de 20-jarige Antwerpse rechtsbuiten de laatste twee wedstrijden weer een basisplaats vast bij Ajax. Tegen ADO was hij gister zelfs de beste Ajacied ,,Dit moet voor mij het jaar van de grote doorbraak worden”, aldus De Mul in een interview met het Belgische Sportwereld.

Tom De Mul versierde in oktober 2004 tegen Spanje al een eerste selectie voor de Rode Duivels, weliswaar nog zonder speelminuten. De gewezen jeugdspeler van Capellen en Germinal Beerschot had tien maanden voordien als zeventienjarige zijn debuut gemaakt in de A-ploeg van Ajax. Het leek het begin van iets moois, maar er volgde een terugval. De Mul, sinds 2002 aan de slag in Amsterdam, verloor zijn basisplaats bij Ajax en werd vorig seizoen uitgeleend aan Vitesse. Toen hij deze zomer werd teruggehaald naar de ArenA, stelden velen zich nog vragen.

Op het veld antwoordde De Mul, twintig intussen, echter met spetterende prestaties. Gisteravond kwam de frêle maar vinnige aanvaller tegen ADO Den Haag voor een vierde keer dit seizoen aan de aftrap.

Vorige zondag maakte je Rode Duivel Léonard van Feyenoord belachelijk met wervelende acties. Na een halfuur werd hij al gewisseld. Dat moet deugd doen.?

,,Dat was een heel goede match. Van de ploeg en van mezelf. We hadden in de Kuip met meer dan 0-4 kunnen winnen. Léonard had het niet gemakkelijk. Maar zo is het op het veld: het is hij of ik. Geen medelijden.”

Hebben jullie elkaar gesproken?

,,Neen. Ik ken hem niet persoonlijk. Met Jong Ajax tegen Jong Feyenoord had ik het hem ook al heel moeilijk gemaakt.”

Na die match kreeg je lof van iedereen in Nederland.

,,Dat was leuk. Ik was zelf ook tevreden, maar ik sta daar niet te lang bij stil. Ik wil me doorzetten en nog veel goede matchen spelen.”

Ben je nu definitief gelanceerd?

,,Ik hoop het. Maar bij Ajax ben je nooit iemand definitief voorbij: alle 25 spelers van de A-kern zijn toppers. Mauro Rosales is ook een goede rechtsbuiten. Bij Ajax moet je elke week bewijzen dat je je plaats verdient. Ik krijg nu een kans en ik wil mijn plaats vasthouden.”

Is Rosales hetzelfde type als jij?

,,We zijn twee rechtsbuitens, dus er zijn overeenkomsten. Maar hij is meer de man van de korte beweging. Ik maak mijn acties op langere afstand.”

Trainer Ten Cate heeft het duidelijk voor jou?

,,Hij geeft me veel vertrouwen. Ik heb het gevoel dat hij me beter wil maken. Hij is vaak met mij bezig.”

Was dat onder zijn voorganger, Danny Blind, anders?

,,Blind koos voor twee andere spelers op de rechtsbuiten en zei me dat ook. Ik had geen zin om een heel jaar met de beloften te spelen. Wat heb je eraan om bij het tweede elftal van een topper te voetballen? Een jaartje naar Vitesse gaan, was de beste beslissing.”

Wat is je ambitie voor dit seizoen?

,,Ik wil nu doorbreken bij Ajax. Dit moet mijn seizoen worden. Ik wil slagen bij Ajax en dan naar een buitenlandse topclub gaan. Dat is mijn droom en ik wil die verwezenlijken. Ik ben ambitieus en zie Ajax niet als mijn einddoel.”

Voor een Belg ís Ajax toch een buitenlandse topclub?

(lachend) ,,Tja, macht der gewoonte. Ik ben al zo lang in Nederland dat dit voor mij niet echt meer het buitenland is.”

Wat is voor jou dan wel een buitenlandse topclub?

,,Barcelona vind ik een fantastische club. Maar ik ben ook gek van de sfeer in Engeland. Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje: dat zijn voor mij de topcompetities. In een van die vier zou ik graag voetballen. De Nederlandse competitie komt daar net onder.”

Twee jaar geleden leek je ook door te breken. Wat is er nu anders?

,,Ik ben volwassen geworden. Ik kan nu beter mijn mannetje staan. Ik denk dat ik toen niet definitief ben doorgebroken omdat ik te jong was. Mijn uitleenbeurt aan Vitesse heeft me goed gedaan. Door meer te kunnen spelen en ook door op mijn eigen benen te moeten staan.”

Wat bedoel je precies met te jong?

,,De druk bij Ajax is enorm. Het is er soms heel hard. Daar had ik toen wat problemen mee. Nu niet meer. Nu ben ik een van hen.”

Toen was je ook nog een verlegen jongetje. Nu ben je heel zelfbewust. Op het veld ben je zelfs een echt Amsterdams brutaaltje.

,,Het voordeel van Thomas Vermaelen (die samen met De Mul bij de A-kern kwam, red.) en mij is dat wij de club Ajax goed kennen omdat we er van bij de jeugdreeksen zitten. We aanvaarden de eigenheid van de club en hebben er leren mee omgaan. Dat moet om bij Ajax te overleven. Wesley Sonck is een heel goede voetballer, maar hij had het daar moeilijk mee.”

Door een blessure miste je de EK-kwalificatie van de beloften. Kijk je uit naar dat EK?

,,Zeker. Het wordt dan ook in Nederland gespeeld. Ik kijk er vol spanning naar uit om erbij te zijn.”

Tenzij je dan opnieuw bij de Rode Duivels zit, natuurlijk.

,,Ik vermoed dat de bondscoach wel geregeld matchen van Ajax bekijkt. Als hij me oproept, dan is dat leuk. Maar dat zien we dan wel.”

Related posts