Voorbeschouwing Utrecht-Ajax:
Historie leert: Altijd beladen en zeer lastige duels in Utrecht. Duel live op internet

In Utrecht kijkt men er al weken naar uit: De ontmoeting met Ajax in de eigen Galgenwaard. Het is voor de Domstedelingen DE wedstrijd van het seizoen. De verloren bekerfinale van enkele jaren geleden is men nog steeds niet vergeten en alles, maar dan ook alles wordt uit de kast gehaald om de wedstrijd tegen Ajax te winnen. De Galgenwaard is uitverkocht, de irritante luchthoorn weer aangesloten en de Utrecht-spelers staan op scherp zoals te lezen valt in interviews afgelopen week.

Ook Ajax weet dat het een hard duel gaat worden, er is zelfs een extra harde training ingelast om de spelers scherp te krijgen. Voor spelers als Wesley Sneijder, Gabri, Urby Emanuelson en Mauro Rosales is de training na een wedstrijddag meestal rustig. Maar niet deze vrijdag. De mannen hadden het duel tegen IK Start niet meegemaakt en kregen een pittige sessie voorgeschoteld. Ten Cate wil zijn mannen erop wijzen dat dit een zeer zware wedstrijd gaat worden maar dat ze niet het hoofd moet verliezen.

Kleedkamerdeur-doodschop
,,Ik merk dat er iets leeft binnen de groep,’’ aldus Ten Cate. ,,Één van onze spelers heeft een interview met de Utrecht-aanvoerder (Van Dijk, red.) op de kleedkamerdeur gehangen.’’ Van Dijk beloofde in het artikel vol de strijd aan te gaan en de term ‘doodschop’ viel in combinatie met Ajacied Wesley Sneijder. ,,Ik denk niet dat wij de fysieke strijd zullen schuwen,’’ aldus Ten Cate. ,,We moeten af van het verhaal dat als je een Ajacied een schop geeft, je de slag gewonnen hebt.’’.

Sneijder
Voor Wesley Sneijder is het een extra speciaal duel, de geboren Utrechter is er altijd zeer op gebrand om zijn best te doen in de Galgenwaard. Vorig jaar werd de kleine middenvelder de hekle wedstrijd uitgescholden voor van alles en nog wat. Als we de Utrechtfans mogen geloven zal dat dit jaar niet het geval zijn. De supporters vereniging van FC Utrecht heeft alle supporters opgeroepen om Sneijder toe te zingen omdat hij als een van de eerste een bloemetje kwam leggen bij de herdenkingsdienst van David Di Tommaso afgelopen seizoen (zie bericht).

Traditie getrouw heeft Ajax het altijd moeilijk op bezoek bij FC Utrecht, uit de laatste zeven ontmoetingen wisten de Amsterdammers en maar één te winnen. De overige zes duels gingen naar FC Utrecht. Ook in het seizoen 2004/2005 werden de Ajacieden verslagen, dit maal in eigenhuis in het duel om de Johan Cruyff schaal. Vorig seizoen won FC Utrecht met 1-0 van Ajax dankzij een doelpunt van Dwight Tiendalli na een uur spelen. In de extra speeltijd leek Yannis Anastasiou Ajax alsnog naast FC Utrecht te brengen. Maar dat doelpunt werd afgekeurd door arbiter Verbist.

‘De rivaliteit is groot’, weet Foeke Booy. ‘In onze beleving misschien wat meer dan bij Ajax. Het zijn echt wedstrijden op zich. Maar laten we ook niet vergeten dat het gewoon een competitiewedstrijd is waarin we graag de punten willen pakken.’ FC Utrecht-trainer Foeke Booy kan aankomende zondag gewoon weer een beroep doen op Marc-Antoine Fortuné. De Franse aanvaller had te kampen met een vervelende voetblessure, maar is daar nu van hersteld.

Volg FC Utrecht-AJAX gratis live via internet
Zoals velen wellicht al weten is het mogelijk om wedstrijden live via internet te kijken omdat, veelal Chinese, zenders wedstrijden uit onze competitie uitzenden. Kijk op http://www.voetbalinbeeld.nl/zondag.htm voor meer info om wellicht ook Utrecht-Ajax live te zien via het internet.

Historie laatste tien edities Utrecht-Ajax:
1997/1998 31 aug 1997 FC Utrecht-Ajax 1-7
1998/1999 13 sep 1998 FC Utrecht-Ajax 2-2
1999/2000 14 mei 2000 FC Utrecht-Ajax 3-1
2000/2001 26 nov 2000 FC Utrecht-Ajax 2-1
2001/2002 23 dec 2001 FC Utrecht-Ajax 3-1 (Zie verslag)
2002/2003 23 feb 2003 FC Utrecht-Ajax 1-0 (Zie verslag)
2003/2004 29 feb 2004 FC Utrecht-Ajax 1-0 (Zie verslag)
2004/2005 23 jan 2005 FC Utrecht-Ajax 0-2 (Zie verslag)
2005/2006 27 nov 2005 FC Utrecht-Ajax 1-0 (Zie verslag)

Related posts