Onrust bij strafzaak tegen Ajax fans

De eerste dag van het proces bij de rechtbank in Den Haag tegen zeventien Ajax-hooligans die in februari het thuishonk van ADO Den Haag-supporters zouden hebben bestormd, is maandag onrustig verlopen. De bewaking van het paleis van justitie besloot ’s middags geen ADO-supporters meer toe te laten die niet aanwezig waren als benadeelde partij. ADO-aanhangers begonnen volgens de rechtbank schermutselingen met fans van de Amsterdamse club. Ook veroorzaakten de ADO-fans enig rumoer op de publieke tribune, toen zij commentaar leverden op dingen die de verdachten zeiden. De voorzitter van de rechtbank moest enkele keren om stilte vragen.

Maandag stonden vijf verdachten terecht voor zaken die zij volgens het Openbaar Ministerie bij de bestorming hebben gepleegd. Deze week komen zeventien verdachten van onder meer poging tot doodslag, brandstichting en openlijk geweld voor de rechter. Vijfentwintig anderen moeten ook worden berecht, maar het is nog onbekend wanneer dat gebeurt.

De advocaten van de verdachten lieten blijken niet te snappen waarom justitie probeert de mannen veroordeeld te krijgen voor deelname aan een criminele organisatie. Volgens V.’s raadsman, G. Hamer, heeft het OM dat al zo vaak geprobeerd in zaken rond voetbalgeweld. En elke keer verwierp de Hoge Raad dat, stelde Hamer

,,Ik zie niet in wat er nu meer georganiseerd is dan vier, vijf jaar geleden. Er is geen sprake van een duurzame organisatie.” Volgens hem is het wetsartikel over criminele organisaties bedoeld voor mensen die echt criminele activiteiten willen ontplooien. Hamer gaf als voorbeeld de Duitse terreurgroep RAF in de vorige eeuw, die op een gegeven moment “wel erg dicht bij Nederland kwam”.

Vandaag, morgen en donderdag komen nog twaalf verdachten voor.

Related posts