Voorbeschouwing Ajax-Sparta; Voorwedstrijd, rouwbanden, Idols en rentree Pienaar

Zondagmiddag half drie staat een ouderwetse Ajax-Sparta op het programma. Het is de 48ste keer dat beide teams in competitieverband tegen elkaar uitkomen in Amsterdam. Maar liefst 34 keer won Ajax. Slechts 4 keer gingen de Rotterdammers met de vole winst naar huis. Ook het doelsaldo spreekt duidelijke taal: 132-29. de laatste keer dat Sparta op bezoek kwam in competitieverband dateert alweer uit het seizoen 2001-2002. Destijds won Ajax met 3-0.

Voor aanvang van het duel van zondag zal Ajax E2 een voorwedstrijd spelen tegen Omniworld D10. Voor de aftrap van Ajax-Sparta zal een minuut stilte in acht worden genomen voor oud-Spartaan Dries Visser. De voetballer kwam deze week bij een verkeersongeval om het leven. Sparta zal met rouwbanden spelen. Maar er is meer; In de rust van de wedstrijd zal een van de finalisten van het talentenprogramma Idols een optreden verzorgen. Wie van de overgebleven dames dat zal zijn, is nog een verrassing! We kunnen nu al niet wachten! ;-))

Rentree Pienaar in de basis?
De kans is groot dat Steven Pienaar zondag zijn rentree maakt. De 23-jarige middenvelder kreeg op de vrijdagtraining een hesje toebedeeld van trainer Danny Blind. Meestal duidt dat op een basisplaats. ,,Steven heeft nog irritatie aan zijn enkel en hij is conditioneel nog niet top. Hij zal geen negentig minuten kunnen spelen. Of hij misschien wel een gedeelte van de wedstrijd zou kunnen spelen, zullen we morgen bekijken”, aldus Blind. Pienaar speelde zijn laatste wedstrijd op 11 december uit tegen Vitesse. Hij viel in die wedstrijd geblesseerd uit met een enkelblessure. De Zuid-Afrikaan vertrekt na dit seizoen naar Borussia Dortmund.

Ook Wesley Sneijder en Nicolae Mitea trainden mee, maar zij zijn nog niet volledig fit. Ook de Tsjechen Zdenek Grygera en Tomás Galásek verschenen vrijdag even op het veld, voor een voorzichtige looptraining. Zij staan nog enige weken langs de kant. De jonge middenvelder Sarpong kampt met een achillespeesblessure. Hij heeft daardoor de selectie voor Oranje onder 19 moeten afzeggen. het is zeer onwaarschijnlijk dat hij het duel van Ajax van komend weekend haalt. Hij gaf vandaag na de training weer aan klachten te hebben.

‘Er zit meer leven in de groep’
,,De laatste maanden zie ik binnen de spelersgroep veranderingen”, vertelde Blind tijdens zijn wekelijks gesprek met de pers. ,,Er zit meer leven in de groep, in de zin van meer beleving. Daar moet nu stabiliteit in komen. Want het is vreemd hoe groot het verschil was tussen de eerste helft tegen Inter en het eerste halfuur tegen Heracles. Dat heeft te maken met de norm die een speler zich stelt. Het is meestal zo dat de norm die een speler zichzelf stelt, wordt gehaald. Zo’n eerste helft tegen Inter maakt duidelijk dat je veel uit jezelf kan halen. Toen speelden we weliswaar iets anders, meer compact en vijftien meter meer ingezakt dan normaal. Maar je moet elke keer die scherpte en concentratie hebben. Iedereen, negentig minuten lang. Dan ben je al een heel eind”, aldus Blind.

Goed te maken
Tegen Sparta heeft Ajax, hoewel er in Rotterdam met 2-1 werd gewonnen (zie verslag), wel iets goed te maken. ,,Na Sparta – Ajax heb ik de ploeg gehekeld”, wist Blind zich nog als de dag van gisteren te herinneren. ,,Het was de eerste keer dat we het echt op alle fronten lieten afweten. We stopten er niet genoeg in. Dat had niet zoveel met Sparta te maken, maar veel meer met onszelf. We hadden toen, meen ik, wel tien geblesseerden. Juist dat had een reden moeten zijn om het niet te laten afweten op mentaliteit. Dat gebeurde wel.” Zondag kan Ajax laten zien dat het team ook tegen Sparta scherp en geconcentreerd kan spelen. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Voor de wedstrijd is er vanaf 12.30 uur stadionverkoop . De KNVB heeft scheidsrechter Kuipers aangesteld als leidsman voor het duel Ajax – Sparta. het is de eerste keer dit seizoen dat Kuipers een duel van Ajax leidt.

Gewijzigd treinverkeer wegens werkzaamheden
Op de trajecten Leiden Centraal – Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal-Utrecht Centraal, Schiphol-Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal-Woerden en Utrecht Centraal – Duivendrecht wordt dit weekend aan het spoor gewerkt. Ook het Amsterdamse metroverkeer ondervindt hinder: van/naar Amsterdam Bijlmer rijden bussen i.p.v. metro’s. Alternatieven staan beschreven op www.ns.nl Volgens de NS komt er een half uur tot drie kwartier reistijd bij. Theoretisch dus.

Zet zonder risico 15 euro in en win!
Ajax wordt gezien als grote favoriet voor de winst in de wedstrijd tegen Sparta. Voor een overwinning van Ajax wordt 1,27 keer de inleg uitgekeerd. Voor een gelijkspel 4,80 keer en voor een zege van Sparta 9,50 keer. Dat betekent ook dat er te verdienen valt met een zege van Ajax. Bij een inleg van 15 euro, 15×1,27=19,05 euro. Unibet (voorheen MrBookmaker) heeft een speciale actie dat als je je via

Related posts