Ajax haalt Jaap Stam van AC Milan; contract voor 2 jaar

Ajax heeft een verrassende slag geslagen op de transfermarkt; De 33-jarige Jaap Stam verruild komende zomer AC Milan voor Ajax. De hand van Technisch Directeur Martin van Geel wordt langzaam zichtbaar, hij was eerder de man die Stam naar Willem II haalde. Van Geel toonde zich zeer content met de komst van de verdediger. „Jaap Stam is een zeer ervaren verdediger, die al jaren bij diverse topclubs actief is geweest. Voor ons jonge, talentvolle team kan hij van grote waarde zijn.”

De overgang van de Kampenaar is zeker opmerkelijk te noemen, afgelopen zomer was al duidelijk dat Stam wel open stond voor een overgang naar de Nederlandse competitie. Heereveen en P$V leken de meeste kans te maken op de kunsten van Stam. Met het gerucht dat Perez ook deze zomer naar Ajax zal komen heeft van Geel op papier een ijzersterke middenas aangeschaft.

Ajax heeft voor Stam een transfersom moeten betalen. Het contract van de centrale verdediger liep in Milaan nog een jaar door. Over de hoogte van de transfersom deed niemand mededelingen maar naar verluidt gaat het om ongeveer 3 miljoen euro.

,,Jaap is het volgende stukje in de puzzel,’’ aldus Van Geel. ,,Een belangrijk stukje, net als Huntelaar en Michael Krohn-Dehli. We zijn er nog lang niet, maar er wordt in elk geval keihard gewerkt om de club er weer bovenop te krijgen.’’

Onder de indruk
Van Geel haalde Stam in 1995 van Cambuur Leeuwarden naar Willem II, voor 1,3 miljoen gulden (zo’n 590.000 euro). ,,Of het een rol heeft gespeeld dat we elkaar al wat langer kennen, weet ik niet,’’ aldus Van Geel. ,,Jaap was onder de indruk van onze plannen en heeft op basis daarvan zijn keuze gemaakt. Daar is niet één week overeen gegaan, we zijn al langer met elkaar in gesprek. We zijn ontzettend blij dat hij voor ons heeft gekozen.’’

De komst van Stam is een essentiële bouwsteen binnen de renovatie van Ajax. Elf spelers zijn na dit seizoen vertrokken bij de Amsterdamse club, het merendeel transfervrij. Van Geel zocht en zoekt in iedere linie naar versterking en creativiteit is geboden.

Filsterrengedrag
Ajax zag evenwel geen bezwaar in de transfersom van, naar verluidt, drie miljoen euro om Stam te krijgen. Dat Van Geel nadrukkelijk zoekt naar evenwichtige karakters, bleek al bij de aankoop van spits Klaas Jan Huntelaar. Ook de aanstaande transfer van AZ-aanvaller Kenneth Perez past in dat plaatje; een mentaal sterke speler die wars is van filmsterrengedrag.

Stam speelde eerder bij FC Zwolle, Cambuur Leeuwarden, Willem II, PSV, Manchester United en Lazio Roma. Sinds de zomer van 2004 staat de Kampenaar bij Milan onder contract. Stam kwam 67 keer voor het Nederlands elftal uit. Hij stopte als international na het Europees kampioenschap in Portugal, in de zomer van 2004. Stam speelde dit seizoen bij Milan zeventien duels in de Serie A, twee bekerwedstrijden en vier partijen in de Champions League.

Related posts