Blind krijgt de wind van voren van fans en media; Ook Galasek en De Jong uiten kritiek op fans

Het krediet van Danny Blind bij zowel de fans als de media lijkt zijn limiet te hebben overschreden. De druppel bij de fans was de kritiek die Blind na afloop uitte op het gedrag van de fans tijdens het duel tegen NEC. Het uitfluiten van Boukhari werd door Blind als ‘schandalig’ omschreven, maar de fans en de media stellen dat Blind had moeten inzien dat het tijd wordt om Boukhari te passeren en dat hij beter naar zijn team en zijn eigen prestatie kan gaan kijken! De fans zijn het beu wekelijks een belabberd Ajax te zien. Er is maar één iets schandalig en dat is het optreden van Ajax en dus ook Blind tot dusverre dit seizoen, zo is de algemene reactie van de fans! Blind zei na afloop van het debackle tegen NEC dat ‘Hij degene is die de opstelling maakt en niet de fans bepalen wie er speelt’. De fans reageren door te zeggen dat het dan ook Blind is die zijn cunclusies maar eens moet trekken!

Steun
Als de fans niet enkele maanden geleden openlijk hun steun hadden uitgesproken aan Blind maar hun ongenoegen hadden geuit dan was het bestuur waarschijnlijk allang gezwicht onder de druk van buitenaf. Blind’s voorgangers Koeman, Adriaanse en Wouters weten hier alles van en de resultaten die zij behaalden waren nog heilig tenopzichte van de droevige resultaten van Blind tot dusverre!

Onder vuur
Blind wordt in bijna ieder medium zwaar onder vuur genomen. De onervaren coach kreeg het in de ochtenkranten zwaar te verduren na de slechtste wedstrijd van het seizoen. Het lijkt wel of het iedere week nog slechter blijkt te kunnen! Vooral het geschuif met systemen en tactieken door Blind is door niemand meer te begrijpen, laat staan dat het vertrouwen kan geven binnen de spelersgroep. Het lijkt dan ook eerder onmacht van Blind dan kunde. Het AD vergelijkt de positie waarin Blind verkeerd dan ook met die van Jan Wouters enkele jaren geleden. ‘De Utrechter verdronk bij Ajax in tactische verschuivingen en ingewikkelde strijdplannen, met dramatische resultaten tot gevolg. Blind was destijds directeur spelerszaken en zag het van dichtbij gebeuren, maar dreigt nu in dezelfde valkuil te lopen’, aldus het AD. In De Volkskrant speelt journalist Charles Bromet op de man. ‘Als Blind dus constateert dat zijn ploeg geen enkel vertrouwen uitstraalt, zal hij toch eerst eens bij zichzelf te rade moeten gaan. Want zijn wispelturige beleid kan niet worden los gezien van de matige prestaties van Ajax’. De Telegraaf omschrijft de onmacht van Blind: ,,Hij maakte in zijn persconferentie een verslagen indruk. Alsof hij ook niet meer weet hoe hij de situatie bij Ajax moet omkeren”.

De journalist is van mening dat de oefenmeester eens in de spiegel zou moeten kijken. “Lindenbergh, een haast vergeten aankoop met wie de coach nog nauwelijks communiceert, lijkt uit beeld te zijn. En dat terwijl hij toch echt niet hoeft onder te doen voor Juanfran. Met wedstrijden tegen Twente, Utrecht en Feyenoord op het programma zou Blind er verstandig aan doen te kiezen voor een vast systeem, waarin de spelers zich het beste thuisvoelen. Als hij dus constateert dat zijn ploeg geen enkel vertrouwen uitstraalt, zal hij toch eerst eens bij zichzelf te rade moeten gaan. Want zijn wispelturige beleid kan niet worden los gezien van de matige prestaties van Ajax.”

,,Iedere coach verdient tijd, zodat zijn hand zichtbaar kan worden”, schrijft Theo Bakker op de website Planet.nl. ,,Maar niet lang meer, de Zeeuw is nu bijna een jaar aan het roer en er is geen sprake van vooruitgang. Danny, die fans floten niet de persoon Boukhari uit, maar het feit dat hij er toch weer stond. Terwijl zij niet één keer maar al 88 keer hebben geconstateerd dat hij niet in Ajax hoort! Via Nourdin werd jij, werd de hele technische en bestuurlijke leiding van Ajax uitgefloten. En geef die supporters eens ongelijk.”

Duidelijk is in ieder geval dat het zo niet verder kan. De neerwaartse spiraal van Ajax zal snel moeten veranderen want als het Blind niet lukt deze groep weer op de rails te krijgen dan zal, hoe triest dan ook, Blind zelf zijn conclusies moeten trekken of door anderen uit zijn lijden moeten worden verlost!

Galásek en De Jong uiten ook kritiek op publiek (Video’s)
Ajax-aanvoerder Tomás Galásek en Nigel de Jong spreken op de website van Dipo na afloop van het duel tegen NEC openlijk hun ongenoegen uit over het gedrag van de Ajax-fans tijdens het duel. Vooral Nourdin Boukhari gold zondagmiddag als de zondebok van het Amsterdamse publiek. Galasek zegt
op Dipo
uit ervaring te weten dat het niet prettig is om door de eigen supporters te worden uitgejouwd. Galásek baalt van de houding van de Ajax-fans. ,,Ik heb zelf ook een tijd geleden meegemaakt dat veertigduizend mensen begonnen te fluiten als mijn naam op het scherm verscheen”, vertelt de 33-jarige Tsjech. ,,Dat heb ik overleefd en kom ik nu niet zo vaak tegen. Maar het is triest als het eigen publiek de spelers met ironische gedachten benadert. Over De Jong zijn ze negatief omdat hij weggaat, dat hebben we vandaag ook gezien.”

Nigel de Jong bekritiseert op Dipo ook het gedrag van de aanhang. De vertrekkende Ajacied is van mening dat de supporters de ploeg niet helpen door eigen spelers uit te fluiten.

Nadat hij in de 39e minuut was ingevallen voor Thomas Vermaelen kreeg De Jong zelf ook met de fluitconcerten te maken. “Daar lig ik niet wakker van”, reageert de middenvelder tegenover Dipo. “Dat ken ik al vier jaar en na m’n eerste balcontact na drie minuten was het al zo. Kijk naar zo’n wissel als Boukhari. Ze geven hem gewoon applaus als hij eruit gaat. Als je het over schandalig hebt, is het het publiek dat vandaag schandalig was.”

De Jong zegt nog steeds niet te weten waar hij volgend seizoen speelt. ,,Dat is een vraag die zoveel mensen stellen, maar ik wacht hier liever mee. Het heeft geen haast en ik weet zelf ook nog niks. Ik heb nog een paar maanden te gaan om te kijken waar ik naartoe kan gaan. Het heeft tijd nodig en ik wil alles rustig bekijken.”

Naar verluidt staat de Amsterdammer nu ook in de belangstelling van het Spaanse Alavés. ,,Of dat een verbetering is? Dat weet ik niet, dat wil ik rustig bekijken. Het gaat mij erom dat ik zoveel mogelijk speel op een vaste positie en dat ik niet door het elftal wordt geslingerd.” Met die laatste opmerking geeft hij nogmaals aan dat het geschuif van Danny Blind de oorzaak is van zijn vertrek.

Overigens is het volgens Galásek lang niet zeker dat hij zijn aflopende contract in Amsterdam zal verlengen. ,,Ik heb nog een half jaar te gaan en ik wil, als ik misschien niet bij Ajax blijf, een goed afscheid van de club. Terug naar Willem II? Dat is moeilijk te zeggen. Ik blijf toch ambities houden. Met alle respect voor Willem II, maar het is te vroeg om te gaan afbouwen. Ik kan ze nu niet helpen om ze uit het slop te halen, tot het einde van de competitie moeten ze het zelf kunnen redden. Maar ik weet dat ik er altijd welkom ben en dat kan ik meenemen in mijn beslissing.”

Galasek heeft momenteel ook wel andere zorgen want in plaats van, net als Danny Blind, kritiek te leveren op het publiek lijkt een flinke dosis zelfkritiek bij de spelers zeker op zijn plaats. Als De Jong het Ajax-publiek schandalig vond dan moet hij zijn eigen presteren eens onder de loep nemen en gaan voetballen in plaats van danspasjes in te studeren met vriend Pienaar!!

Related posts