Interview met Ajacied Abdelhak Nouri

nouri

Jasper Cillessen, Lasse Schöne en Davy Klaassen zijn voor de meeste voetballiefhebbers niet meer dan idolen. Voor de 17-jarige Abdelhak Nouri niet. Voor hem zijn het collega’s. Hij traint namelijk al regelmatig met het eerste elftal van Ajax mee.

Het talent van Abdelhak komt niet uit de lucht vallen. Toen tv-persoonlijkheid en voetbalanalist Hugo Borst hem als 11-jarig manneke zag voetballen sprak hij al over de toekomstige ’10’ van Ajax. Een paar jaar later deed Henk Spaan, columnist bij Het Parool, daar nog een schepje bovenop door het talent te vergelijken met Johan Cruijff. Scholieren.com is te gast op trainingscomplex De Toekomst en spreekt met de zo bewierookte voetballer.

Relaxed loopt hij, in voetbalbroekje en hoog opgetrokken sokken, de kantine binnen alvorens hij een paar mensen netjes een hand geeft. Kort daarna zitten we tegenover elkaar. Een dag voor onze ontmoeting brengt Ajax de lijst van spelers naar buiten die de club het komende halfjaar Europees mogen vertegenwoordigen. Abdelhak reageert nuchter als ik hem hiermee feliciteer. “Het kwam als een verrassing en natúúrlijk hoop ik daadwerkelijk in actie te komen, maar dat moet stap voor stap.”

Niet eten, wel sporten

De naam verraadt het al een beetje. Abdelhak heeft Marokkaanse roots en is ook moslim. Iets wat mij slopend zou lijken tijdens intensief sporten – de ramadan – geeft Abdelhak naar eigen zeggen weinig problemen. “Ik ben zo bezig met het voetbal, dat ik het eigenlijk niet merk. Pas na een wedstrijd of een training kak ik een beetje in.”

Op zijn leeftijd zitten de meeste jongens nog gewoon in de schoolbanken. Abdelhak liet, tijdens zijn diploma-uitreiking, voor de camera’s van Ajaxtv al eens weten dat hij school als niet meer dan een plan B ziet. “In de klas werd ik een beetje onderschat door mijn medeleerlingen. Sommigen dachten dat ik het niet zou halen, omdat ik door mijn sport meer dan eens afwezig was”, vertelt hij. “Op mijn school werd er goed omgesprongen met mijn situatie; toetsen mocht ik bijvoorbeeld eerder maken.”

Wanneer ik hem vraag wat voor leerling hij was in de klas, verschijnt er een flauwe glimlach op zijn gezicht. “Ik was niet zo’n druktemaker hoor, ik observeerde liever. Genieten van wat anderen uithalen haha.”…

Lees hier het gehele interview

 Bron: Oscar

Related posts

1 Comment

Comments are closed.