NRC: ‘Enkele cruciale bronnen niet gehoord in KPMG-onderzoek naar Mislintat’

Het KPMG-onderzoek naar de transfers die Sven Mislintat deed namens Ajax roept vooral meer vragen op, zo concludeert het NRC. Het dagblad schrijft dat een aantal cruciale betrokkenen niet is gehoord, waaronder ICM Stellar, het kantoor dat de belangen van Borna Sosa vertegenwoordigde. Ajax maakte maandag het langverwachte rapport bekend over mogelijke belangenverstrengeling van Mislintat bij een aantal transfers.

NRC ziet dat het onderzoek zelf geheim blijft, vanwege privacy- en bedrijfsgevoelige informatie. “Van de conclusies die wél publiek zijn gemaakt, is de waarde nauwelijks in te schatten.” Dat komt met name doordat onduidelijk blijft op welke bronnen en informatie KPMG zich dus beroept. Het accountantskantoor was afhankelijk van informatie van Ajax, vrijwillige medewerking van andere betrokkenen en openbare bronnen.

Uit het onderzoek van forensisch accountant KPMG blijkt dat er ‘geen grond voor aansprakelijkheidsstelling is’. Wél roept de handelwijze van Mislintat ‘vragen op’, zo luidde de conclusie die maandag door Ajax werd gedeeld. In totaal werden drie van de twaalf transfers onderzocht. Naast Sosa kwamen ook de transfers van Gastón Ávila van Royal Antwerp en Chuba Akpom van Middlesbrough onder een vergrootglas te liggen.

Het verhaal ging dat Ajax te veel had betaald voor Ávila en Akpom. Zaakwaarnemer Steinar Dietz begeleidde in samenwerking met een Argentijnse partner de transfer van Ávila, maar hij hoorde niets. “Ik had me kunnen voorstellen dat ze mij hadden gebeld voor mijn ervaringen met Sven. Die waren goed en verliepen normaal.” Middlesbrough weigerde op zijn beurt medewerking aan het onderzoek.

Related posts