Kroes niet van plan op korte termijn Technisch directeur aan te stellen: ‘Ik neem de verantwoordelijkheid’

Alex Kroes geeft aan voorlopig nog niet op zoek te gaan naar een technisch directeur. De nieuwe algemeen directeur van Ajax neemt komende zomer zelf de verantwoordelijkheid op zich. Dit gaat hij naar eigen zeggen onder andere samen doen met Marijn Beuker en Kelvin de Lang, zo laat hij weten tijdens een uitgebreid interview op Ziggo Sport.

Kroes geeftaan dat hij in zijn nieuwe klus als algemeen directeur voorlopig nog geen technisch directeur gaat aanstellen. ‘Op dat vlak zijn alle ogen op mij gericht. Ik pak deze window alle verantwoordelijkheid op mij. Ik ga het niet alleen doen en kan het ook niet alleen doen. Beslissingen over spelers en balans van het elftal gaan we gezamenlijk dragen. In een optimale structuur hoort er ook een technisch directeur bij, je kan hem ook een ander naampje geven.’

Kroes vind de rol van de trainer niet onbelangrijk al is hij van mening dat de trainer niet volledig zeggenschap krijgt over bijvoorbeeld de selectie. ‘Een trainer is een hele bepalende factor daarin, alleen heeft hij geen eindbeslissing. Als jij als technisch directeur een speler haalt en die wordt door de trainer niet opgesteld doe je meteen aan kapitaalvernietiging. Een club als Ajax kan het niet veroorloven om een speler van twintig miljoen te halen waar de trainer niet met honderd procent achter staat. Dat is niet Ajax, Ajax is iets anders.

Kroes geeft aan dat hij beslissingen niet alleen  neemt. Zo ook het aanstellen van een trainer. Dit doet hij graag in overleg. ‘Ik moet hem niet aanstellen, wij moeten hem aanstellen. Marijn Beuker heeft een opzet gemaakt over de rolverdelingen in een ideale wereld bij Ajax. Dan gaan we sparren met Louis (Van Gaal, red) en Danny (Blind, red). Als we het daar over eens zijn, kijken we naar de perfecte invulling’, aldus Kroes.

Kroes geeft aan heel ambitieus te zijn maar ook realistisch. Als het aan hem ligt staat Ajax meteen weer aan de top, maar de algemeen directeur wil ook reëel blijven. ‘Ik heb voor drie jaar een contract getekend. Ik wil in mijn periode meestrijden om de titel. Is dat volgend jaar? Ik zou het geweldig vinden. Is dat realistisch? Waarschijnlijk niet. Het ligt eraan hoe snel je de sleuteldossiers op orde krijgt. Ik zal er alles aan doen.’

Related posts