Ajax voorkomt met twee goals in slotfase nederlaag tegen Bodø/Glimt

Ajax is in de eerste play-off wedstrijd thuis tegen Bodø/Glimt ontsnapt aan een nederlaag. Tot aan de blessuretijd stond het 0-2  in de Johan Cruijff ArenA. Met een benutte penalty van de teruggekeerde Branco van den Boomen en een fantastische boogbal van Steven Berghuis werd de terechte 2-0 achterstand op sensationele wijze weggepoetst: 2-2. Over een week op bezoek aan het Noorse stadje 200 kilometer boven de poolcirkel zal Ajax beter voor de dag moeten komen om uitzicht te houden op de enig overgebleven hoofdprijs.

Of Maurice Steijn, Hedwiges Maduro of Van ’t Schip op de bank zit, of Jordan Henderson is gehaald als balansbewaker of als Brian Brobbey verdedigers in de Eredivisie terroriseert. Hoe labiel Ajax is, kwam ook tegen Bodø/Glimt weer aan de oppervlakte. Met af en toe vloeiende combinaties sneden de Noren eenvoudig door de linies van Ajax heen op weg naar doelman Diant Ramaj. Het verraadde een hoop automatismen bij een goed georganiseerde ploeg die al lang bij elkaar is. Maar dat is dus niet zo. Deze winter verloor Bodø/Glimt z’n twee spitsen en moest coach Knutsen drie nieuwe spelers inpassen.

Dat is de Noor aardig gelukt tijdens het trainingskamp in Spanje. Zo bewezen zijn spelers in de zeventiende minuut. De Ajacieden zetten de Noren rond het eigen strafschopgebied vol onder druk, maar daar voetbalden ze zich kinderlijk eenvoudig onderuit. Ajax had geen antwoord meer op de snelle balwisselingen en uiteindelijk was Ramaj die als laatste het nakijken had. Albert Gronbaek tikte de bal handig door de benen van Jorrel Hato in de korte hoek.

Het enige uitzicht in de eerste helft op een gelijkmaker had Ajax met schoten van afstand van Chuba Akpom, Kenneth Taylor en Henderson. De veel besproken Engelse aanwinst wacht na drie duels nog steeds op zijn eerste overwinning bij Ajax.

Ajax drong in de tweede helft weliswaar meer aan maar tot doelpunten leidde dit niet. De mooiste kans werd om zeep geholpen door Akpom. Vanwege zijn gebrekkige techniek duurde het veel te lang alvorens hij een simpel passje van Brobbey onder controle had om de 1-1 in te tikken. De Engelsman had trouwens een basisplaats toegewezen gekregen van Van ’t Schip. Of dat nu zo’n gelukkige keuze was met de wetenschap dat hij het net voornamelijk als invaller weet te vinden. Even na zijn mislukte actie mocht Akpom douchen.

Nauwelijks het veld verlaten zag hij Gronbaek heel simpel het tweede Noorse doelpunt achter Ramaj schuiven. De 0-2 van Bodø/Glimt leek het verzet van Ajax definitief te breken. Tot de blessuretijd toen Van den Boomen een terechte penalty benutte omdat Brobbey onderuit werd getrokken door Odin Luras Bjortuft. Na ingreep van de VAR kreeg de centrale verdediger rood. Van ’t Schip bracht Julian Rijkhoff (foto) nog als extra stormram. De spits die in de winterstop overkwam van Borussia Dortmund wist zijn debuut in Ajax 1 niet op te fleuren met een doelpunt, al had zijn omhaal meer verdiend. In de extra tijd gooide invaller Borna Sosa de bal nog maar eens voor waarna Berghuis de afgeslagen bal over de uitgekomen doelman Haug boog. Zo houdt Ajax uitzicht op overleving in de Conference League. Al zal het in Noorwegen beter voor de dag moeten komen dan in Amsterdam.

Ajax – FK Bodø/Glimt (Noo) 2-2 (0-1)
16. Albert Grønbæk 0-1
63. Albert Grønbæk 0-2
90+2. Branco van den Boomen 1-2 (pen.)
90+7. Steven Berghuis 2-2

Opstelling Ajax:
Ramaj; Gooijer (Gaaei 90+2′), Šutalo, Hato, Rensch (Sosa 46′); Henderson, Taylor (Van den Boomen 71′); Berghuis, Akpom (Forbs 62′), Hlynsson (Rijkhoff 90+2′); Brobbey.

Opstelling FK Bodø/Glimt:
Haug; Wembangomo, Moe, Gundersen (Bjørtuft 74′), Bjørkan; Fet (Saltnes 25′), Berg, Grønbæk (Kapskarmo 81′); Sørli (Gulliksen 46′), Evjen, Hauge (Zugelj 74′).

Related posts