Ajax voert druk op AZ en FC Twente op door overwinning op Heracles

Ajax heeft een zeer waardevolle zege geboekt op bezoek bij Heracles Almelo: 2-4. Net als de gewonnen duels met Go Ahead Eagles (2-3) en RKC Waalwijk (4-1) ontspon zich in Almelo ’roulettevoetbal’, waarbij het balletje opnieuw goed viel voor Ajax. Vooral dankzij de uitblinkende Kristian Hlynsson en Brian Brobbey, die maar blijft scoren. Een knappe prestatie want met betere elftallen dan deze avond kwam Ajax de afgelopen voorgaande vijf edities in Almelo slechts tot één zege en moest het drie keer de punten in Almelo achterlaten.

Hoewel de voortekenen al waren dat Henderson niet in actie zou komen, was de teleurstelling bij de Engelse fotografen en verslaggevers groot toen dat daadwerkelijk het geval bleek. „In overleg met de medische staf en hemzelf zijn we tot de conclusie gekomen om het niet te doen”, aldus trainer John van ’t Schip tegenover ESPN. „Het risico is te groot dat hij toch geblesseerd raakt. Hem als wisselspeler meenemen slaat nergens op. Als ik hem op de bank heb, moet ik ervan uitgaan dat hij kan spelen. Het is spelen of niet spelen. We hebben besloten dat vanavond niet de juiste tijd is”, aldus Van ’t Schip.

Op de kunstsprieten in Almelo had Van ’t Schip – door de absentie van Henderson en Steven Bergwijn – de beschikking over een veredeld Jong Ajax. Met zijn 32 jaar was aanvoerder Steven Berghuis verreweg de oudste, gevolgd door Diant Ramaj (22). Verder stelde hij drie 21-jarigen (Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Brian Brobbey), drie 20-jarigen (Ar’jany Martha, Benjamin Tahirovic, Hlynsson), twee 19-jarigen (Tristan Gooijer, Carlos Forbs) en de 17-jarige Jorrel Hato op.

Hoewel Ajax via Berghuis en Taylor de eerste twee kansjes kreeg, nam de thuisclub na twaalf minuten de leiding. En dat moest Hato zich aanrekenen. Jizz Hornkamp gaf de Ajax-verdediger een slim duwtje en verschafte zich daarmee veel te eenvoudig een vrije doortocht naar Diant Ramaj. Hornkamp rondde vervolgens koelbloedig af (1-0).

Lang kon de nieuwe trainer Erwin van de Looi niet van de voorsprong genieten, want zoals zo vaak de laatste weken nam Brobbey Ajax bij de hand. Na te zijn aangespeeld door Tahirovic bedacht de loeisterke spits zich geen moment en ramde hij de bal uit stand achter Michael Brouwer (1-1). Brobbey had na 34 minuten pech dat de hoek te klein werd, nadat hij na een mooie Ajax-aanval Brouwer was voorbij gelopen. Een schot met rechts van Berghuis was een minuut daarvoor door Brouwer gestopt.

Waar het er aanvallend zo nu en dan nog aardig uit zag, daar rammelde het verdedigend weer aan alle kanten. Maar Heracles bleek voor rust niet bij machte Ramaj echt te testen. In de tweede helft kreeg de alsmaar achteruit lopende ploeg van Van de Looi het loon van de angst. Hlynsson stuurde Berghuis weg en de routinier passeerde Brouwer simpel (1-2). Twee minuten later leek het duel beslist. Met zijn elfde(!) treffer (naast vier assists) in de laatste tien Eredivisie-duels liet Brobbey zien zijn gewicht in goud waard te zijn. Na zijn volley plofte de bal fraai in de bovenhoek (1-3).

Maar tekenend voor de labiliteit van het jeugdige Ajax, was de aansluitingstreffer van invaller Mario Engels, die na de 1-3 maar drie minuten op zich liet wachten (2-3). Een prachtige aanname en dito afronding van Hlynsson zorgde vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd alsnog voor opluchting (2-4). Door de zege – hoe moeizaam die ook tot stand kwam – voerde Ajax de druk op AZ en FC Twente op om de o zo belangrijke derde plaats die recht geeft op voorronde Champions LEague voetbal.

Heracles Almelo – Ajax 2-4 (1-1)
12. Jizz Hornkamp 1-0
16. Brian Brobbey 1-1
55. Steven Berghuis 1-2
57. Brian Brobbey 1-3
69. Mario Engels 2-3
84. Kristian Hlynsson 2-4

Opstelling Heracles Almelo:
Brouwer; Wieckhoff, Čestić, Hoogma, Bultman, Willems; Bruijn (56.Limbombe), Vejinović (46.Bruns), De Keersmaecker, Hansson (56.Engels); Hornkamp (79.Sankoh).

Opstelling Ajax:
Ramaj; Gooijer (84.Gaaei), Rensch, Hato, Martha; Tahirović, Hlynsson, Taylor, Berghuis, Brobbey, Forbs (90+3. Banel).

Related posts