Ajax boekt zwaarbevochten zege op Go Ahead Eagles: 2-3

Met hangen en wurgen, maar omdat Ajax en vooral doelman Diant Ramaj stand hielden in de Adelaarshorst, heeft Ajax de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles gewonnen. Go Ahead Eagles kwam tweemaal terug van een achterstand, maar na de 2-3 van Devyne Rensch was het Deventer verzet gebroken. Met de zwaarbevochten zege kreeg Ajax gezien het veldspel en de kansen misschien wel twee punten teveel, maar een kniesoor in Amsterdamse dienst die daar wakker van ligt. De nare smaak van de bekeruitschakeling door de amateurs van Hercules in de laatste wedstrijd van 2023 kon lange tijd niet worden weggespoeld.  en Ajax liep drie punten in op nummer vier AZ, dat zaterdagavond van FC Twente verloor.

Was bij de komst van John van ’t Schip de uitdaging om van plaats 18 naar plaats 5 te stijgen. Na de winst in het eerste duel in 2024 bij Go Ahead Eagles kan de doelstelling bijgesteld worden. Plaats drie is het nieuwe doel om zodoende via de achterdeur (voorronde) eventueel een plaats in de Champions League te veroveren. Dat zal niet meevallen want het verschil met nummer drie FC Twente is negen punten halverwege de competitie.

Het treffen bij Go Ahead Eagles werd door Ajax best met angst en beven tegemoet gezien. De laatste vier ontmoetingen verloren de Deventenaren niet thuis maar ook niet in de Amsterdam ArenA.  Ajax begon rommelig maar in de  27e minuut stuurde Jorrel Hato Steven Bergwijn met een fantastisch lange bal weg. Een bekeken chip kwam bij de tweede paal terecht buiten bereik van Eagles-keeper Jeffrey de Lange, maar binnen bereik van Brian Brobbey.: 0-1. Alweer de negende treffer van Brobbey deze competitie.

Na de 0-1 drong Eagles aan. In de 43e minuut bereikte voormalig Ajax-jeugdspeler Bas Kuiupers met een hele knappe hakbal spits Edvardsen, die de bal snoeihard in het doel poeierde buiten bereik van Diant Ramaj: 1-1.  Hoewel de gelijkmaker vlak voor rust werd gescoord ging Ajax met een voorsprong rusten. Na een domme overtreding van Mats Deijl in blessuretijd werd Berghuis in staat gesteld de vrije trap bij de inkomende Benjamin Tahirovic die bij de tweede paal knap binnen schoot: 1-2.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld als voor rust. Het eerste wapenfeit kwam van Taylor die de paal raakte alvorens Joris Kramer uit een vrije trap de gelijkmaker maakte (2-2). Toch kwam Ajax voor de derde keer op voorsprong. Na een snelle, knap uitgevoerde aanval haalde Deveyne Rensch de trekker over voor de 2-3.

Ramaj redde Ajax diverse malen zoals toen Oliver Edvardsen alleen voor hem opdook. De enige keer dat hij werd gepasseerd kreeg Ramaj hulp van de lat waardoor Ajax met drie punten extra vaster op plaats vijf staat met uitzicht op meer.

Go Ahead Leagles – Ajax 2-3 (1-2)
27. Brian Brobbey 0-1
44. Victor Edvardsen 1-1
45+3 Benjamin Tahirović 1-2
58. Joris Kramer 2-2
72. Devyne Rensch 2-3