Ajax boekt benauwde zege op Sparta: 2-1

Ajax heeft zaterdagavond in eigen huis Sparta met 2-1 verslagen. Bij rust leek er met een 2-0 voorsprong geen vuiltje aan de lucht, maar na rust herpakte Sparta zich en kwam het soms dichtbij een gelijkspel.

Het gebeurt niet vaak dat Ajax op een wedstrijddag al ver voor de aftrap wordt bedolven onder de complimenten. Maar vanwege de ’silence social hate’-actie, die een bijdrage moet leveren aan het beëindigen van de drek die spelers en speelsters op de sociale media in de vorm van bedreigingen, discriminatie, intimidatie en andere vormen van agressie over zich heen krijgen, kregen de Amsterdammers alle lof. Ook van de KNVB, PSV én Sparta, die de drie stippen op hun eigen kanalen deelden.

Na een goed begin van Ajax wist Ramaj Ajax te behoeden voor een achterstand door een kopbal van Lauritsen stijlvol uit zijn goal te vegen, en liet Brobbey zien waarom hij de onbetwiste aanvalsleider van Ajax is. De spits is vorm was in de openingsfase het eindstation van een sierlijke aanval.  Sparta liet zien dat het niet voor niks op gelijke hoogte stond in de stand en durfde te voetballen in de Johan Cruijff Arena. Ajax creëerde echter ook een tal van kansen, maar had kort voor rust een strafschop nodig om de score te verdubbelen. Brobbey was slimmer dan Olij en werd gevloerd door de Sparta-goalie. Olij keerde zijn laatste twee strafschoppen, maar kon niet verhinderen dat Bergwijn zijn zevende van het seizoen tegen de touwen schoot. Sparta liet zich na rust niet als Vitesse naar de slachtbank leiden. Integendeel, want binnen tien minuten was de spanning weer helemaal terug. Neghli profiteerde van de ruimte en schoot fraai raak in de verre hoek. Naarmate de tweede helft vorderde steeg de spanning, maar daalde het niveau van Ajax flink. Sparta was echter niet bij machte om door te drukken. Nadat ook een Rotterdams slotoffensief door Ajax werd afgewend kon de ploeg van Van ’t Schip de zesde overwinning in zeven wedstrijden bijschrijven en stijgt Ajax naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Ajax – Sparta 2-1 (2-0)
‘8 Brobbey 1-0
’42 Bergwijn 2-0 (pen)
’55 Neghli 2-1

Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 54,526
Gele kaarten: De Guzman (Sparta)

Opstelling Ajax: Ramaj; Rensch, Šutalo, Hato, Martha (77′ Sosa); Tahirović, Taylor, Hlynsson (65′ Banel); Berghuis, Brobbey (65′ Akpom), Bergwijn (77′ Forbs).

Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust; Kitolano, De Guzmán (79′ Metinho), Verschueren; Neghli, Lauritsen, Brym (85′ Eerdhuijzen).

Related posts