Ajax boekt eerste uitzege in Eredivisie dit seizoen bij NEC

Ajax heeft in speelronde veertien dan eindelijk het linkerrijtje van de Eredivisie bereikt. Ajax, dat vanwege het gestaakte duel bij RKC Waalwijk een wedstrijd minder achter de naam heeft dan de meeste andere clubs, won moeizaam bij NEC Nijmegen (1-2) en steeg van plek elf naar acht. Sleept Ajax woensdag in de laatste tien minuten in Waalwijk de 2-3 voorsprong over de streep, dan is de zesde plaats een feit.

Dat Ajax nog veel last zal ondervinden van het falende beleid van voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat – met een veel te dikke portemonnee – aan de rommelmarkt, werd in Nijmegen weer eens duidelijk. Net als het feit dat Van ’t Schip zijn keuze voor basisspelers niet laat afhangen van het prijskaartje, maar van kwaliteit. Daarom stelde hij in De Goffert met zeven zelfopgeleide spelers een veredeld Jong Ajax op en nam er in totaal voor 94,3 miljoen euro(!) aan aankopen op de reservebank plaats.

Van de laatste vier competitieduels voor NEC-uit werden er drie gewonnen. En belangrijker nog, het speel vertoont zo nu en dan weet Ajax-trekjes. Maar het blijft wankel. Het bezoek aan Almere City (2-2) bewees dat elke uitwedstrijd een lastige opgave kan worden.

In Nijmegen was Ajax zonder heel hoogstaand te spelen voor rust de bovenliggende partij. Uit een corner van Steven Berghuis kopte Jorrel Hato de bal richting de tweede paal en verlengde Brian Brobbey de bal met het hoofd (over). Steven Bergwijn vuurde hard naast en uit een voorzet van Anton Gaaei stelde Brobbey NEC-doelman Jasper Cillessen op de proef. De thuisclub stelde daar teleurstellend weinig tegenover. Ex-Ajacied Lasse Schöne wilde een penalty, maar scheidsrechter Marc Nagtegaal oordeelde dat de routinier het contact met Ajax-keeper Diant Ramaj bewust opzocht.

Nadat Kenneth Taylor met een goed schot na rust nog faalde was het zes minuten later wel raak voor Ajax en het wekte geen verbazing dat uitgerekend Brobbey de rood-groen-zwarte muur slechtte. In het strafschopgebied schudde hij de aan zijn shirt hangende Bram Nuytinck van zich af. Kristian Hlynsson had vervolgens Brobbeys voorzet voor het binnenlopen (0-1).

Het zal Van ’t Schip storen dat Ajax, waar Brobbey na 65 minuten plaatsmaakte voor Chuba Akpom, na de verdiende openingstreffer niet beter ging voetballen. De gasten hielden de Nijmegenaren daarmee in leven. Een snelle inworp leek in de 88e minuut voor de bevrijding te zorgen. Berghuis stelde Carlos Forbs in staat zijn eerste Eredivisie-treffer aan te tekenen: 0-2. Omdat Elayis Tavsan nog voor het verstrijken van de officiële speeltijd de aansluitingstreffer aantekende, werd het weer spannend. Maar Ajax hield stand.

NEC Nijmegen – Ajax 1-2 (0-0)
57. Kristian Hlynsson 0-1
88. Carlos Forbs 0-2
90. Elayis Tavsan 1-2

Opstelling NEC:
Cillessen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck (Larsen 85′), Verdonk; Schöne, Proper; Hansen (Tavsan 46′), Mattsson, Baas (González 64′); Ogawa

Opstelling Ajax:
Ramaj; Gaaei (Šutalo 46′), Rensch, Hato, Martha; Tahirović, Taylor, Hlynsson (Banel 90′); Berghuis, Brobbey (Akpom 66′), Bergwijn (Forbs 86′)

Related posts