Ajax na spectakel in Marseille uitgeschakeld in Europa League

De campagne van Ajax in de Europa League is ten einde na de 4-3 nederlaag bij Olympique Marseille, maar het ontsnappingsluikje in de vorm van deelname aan de Conference League staat op een kier. Daarvoor moet over twee weken AEK Athene in de Johan Cruijff ArenA worden verslagen. Zonder Steven Berhuis, die tegen een discutabele rode kaart aanliep.

In Amsterdam eindigde beide clubs eerder al op 3-3 en na amper een half uur spelen in de Zuid-Franse havenstad stond er alweer 2-2 op het scorebord. De snelle achterstand in de negende minuut uit een benutte penalty van Pierre-Emerick Aubameyang voelde onrechtvaardig. Jorrel Hato raakte Ismaila Sarr nauwelijks en scheidsrechter Simone Sozza uit Italië trapte in de fopduik van de Senegalees. De VAR kwam vreemd genoeg niet op de lijn.

Ajax toonde echter direct veerkracht. Na een schitterende aanval via Carlos Forbs en Steven Berghuis scoorde Brobbey de gelijkmaker. Waar Brobbey regelmatig bekritiseerd wordt vanwege zijn gebrekkige afwerken; in Marseille scoorde hij in de eerste helft 66%. Want tegenover één misser stonden twee doelpunten.

Omdat Anton Gaaei, niet voor het eerst dit seieozn, niet oplette en meesprong bij een corner, kopte Chancel Mbemba eerst nog ongehinderd de 2-1 binnen alvorens Brobbey wederom voor de gelijkmaker zorgde. Na een geweldige pass van de tot dan prima op dreef zijnde Berghuis gevolgd door een minstens zo knappe aanname van Brobbey. Koelbloedig zette hij Ajax weer naast Olympique Marseille.

Alleen was de 2-2 niet voldoende om een minimale kans op overwintering in de Europa League levend te houden. Ajax moest winnen, maar in de derde minuut van de tweede helft kon dat boek definitief dicht. Opnieuw schatte de Deen Gaaei een Franse voorzet verkeerd in en scoorde Aubameyang zijn tweede treffer met een fabelachtige omhaal. Nadat Akpom Ajax met tien man (rood Berghuis) nog op 3-3 zette, mocht Aubameyang in blessuretijd 4-3 maken vanaf elf meter na een overtreding van doelman Diant Ramaj. Na zijn hattrick volgde een publiekswissel voor Aubameyang.

Wil Van ’t Schip met Ajax in 2024 nog meedoen in Europa dan moet het op 14 december dus winnen van AEK Athene. In dat geval stroomt de club door in de Conference League. Die prestatie zal geleverd moeten worden zonder Berghuis, samen met Brobbey de uitblinker aan Ajax-zijde het eerste uur. Totaal onnodig zette hij een zware tackle in rond de middenlijn. Hij raakte weliswaar de bal, maar ook Joaquin Correa ging in de sandwich. Rood na tussenkomst van de VAR en twee minuten later verliet de Argentijn geblesseerd het veld.

Opstelling Olympique Marseille:
López; Clauss, Mbemba, Gigot, Lodi (87′ Murillo); Sarr, Kondogbia, Veretout (87′ Vitinha), Harit (87′ Ounahi); Correa (66′ Ndiaye), Aubameyang.

Opstelling Ajax:
Ramaj; Gaaei, Rensch, Hato, Sosa (77′ Martha); Tahirović (90+4′ Banel), Taylor (77′ Akpom), Berghuis; Forbs (46′ Hlynsson), Brobbey (90+4′ Salah-Eddine), Bergwijn.

Olympique Marseille -Ajax 4-3 (2-2)
9. Pierre-Emerick Aubameyang 1-0 (pen.)
11. Brian Brobbey 1-1
26. Chancel Mbemba 2-1
30. Brian Brobbey 2-2
47.3-2 Pierre-Emerick Aubameyang 3-2
79. Chuba Akpom 3-3
93. Pierre-Emerick Aubameyang 4-3 (pen.)

Related posts