Ajax gaat weer onderuit in Alkmaar: 2-1

Ajax heeft de Noord-Hollandse derby tegen AZ wederom verloren. In Alkmaar werd het dit keer 2-1. Het is de vijfde nederlaag van Ajaxin de laatste acht onderlinge competitieduels. Ajax verkwanselde door de nederlaag de koppositie (op doelsaldo weliswaar) aan PSV, terwijl AZ opstoomde naar de derde plaats. 

Ajax opereerde in dezelfde opstelling waarmee het afgelopen woensdag verloor van Liverpool. De start was veelbelovend van Ajax. Al na zes minuten was de eerste kans: Steven Bergwijn bracht na een goede actie van Kenneth Taylor spits Mohammed Kudus in stelling, maar zijn schot werd geblokt door Bruno Martins Indi.

Ajax telde zeven Oranjespelers in de basisopstelling. Eén daarvan, Remko Pasveer, redde in de zesde minuut stijlvol op een inzet van Jens Odgaard. Een andere Oranjeklant, Daley Blind, verzond een minuut later een splijtende dieptebal van 40 meter op Kenneth Taylor, komende week debuterend in het keurkorps van Van Gaal. Taylor legde de bal met de aanstormende Hobie Verhuls in aantocht breed op Kudus: 0-1.

Nadat een charge van Mees de Wit met een rood randje op Jurriën Timber door Bas Nijhuis en zijn hulpkrachten onbestraft was gebleven, schoot Tijjani Reijnders halverwege de eerste helft na een fikse rush in de handen van Pasveer. Uit een fijne vrije trap van dezelfde Reijnders, vanaf de rechterkant van het veld, schoot ex-Ajacied Dani de Wit bij de tweede paal voorlangs. Het scheelde niks. Vlak voor rust ging Devyne Rensch gruwelijk in de fout. De rechtsback kon een pass op Mees de Wit eenvoudig onderscheppen, maar raakte de bal in een sliding helemaal verkeerd en lanceerde De Wit. Die aarzelde niet en klopte Pasveer met diagonale uithaal: 1-1.

De derby leek met 1-1 de rust in te gaan, totdat Pantelis Hatzidiakos een bal in het hart van de defensie ruimde en daarmee plots Odgaard, uit het oog verloren door Timber en Rensch terwijl Bassey de buitenspel ophief, vrij voor Pasveer zette. De Deen schoot raak en wist daarmee voor de vierde keer op rij te scoren: 2-1.

Ajax keerde met Davy Klaassen voor Taylor terug uit de kleedkamer, maar miste overtuiging. Sterker: Reijnders trof in de 47e minuut via de handen van Pasveer de paal, uit een ingooi van Hatzidiakos die door Dani de Wit was doorgekopt. Rond het uur was Sugawara tot tweemaal toe eveneens dichtbij de 3-1.

Waar een offensief van Ajax, met Brobbey als verse kracht, werd verwacht, waren de kansen voor AZ. Odgaard zag een dwarrelende poeier schitterend gekeerd door Pasveer, de beste Ajacied van de late zondagmiddag.

Een Amsterdams offensief volgde toch nog. Zo moest schaduwspits Dani de Wit eraan te pas komen om een schot van Kudus van de lijn te werken. Even later evenaarde Reijnders dit kunststukje, opnieuw uit een schot van Kudus.

En zo ging de wedstrijd op en neer. Invaller Lucas Ocampos dirigeerde een kopbal richting de kruising, maar de inzet was te zacht. De keeper moest nog vaker in actie komen, Tadic schoot nog net naast en Nijhuis negeerde nog een mogelijk strafschop voor Ajax. De wedstrijd ging door tot de 100e minuut. En zo won AZ, niet voor de eerste keer in de laatste vier jaar, van Ajax.

AZ – Ajax 2-1 (2-1)
12. Mohammed Kudus 1-0
40. Mees de Wit 1-1
45+6 Jens Odgaard 2-1

Opstelling AZ:
Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Martins Indi (47.Dekker), Kerkez; Clasie, Reijnders, D. de Wit; Sugawara, Odgaard (85.Lahdo), M. de Wit (85.Bazoer).

Opstelling Ajax:
Pasveer; Rensch (63.Brobbey), Timber, Bassey, Blind; Álvarez, Taylor (46.Klaassen), Berghuis; Tadić, Kudus (82.Lucca), Bergwijn (82.Ocampos).

Related posts