Topper tussen Ajax en PSV eindigt in gelijkspel: 2-2

Ajax en PSV hebben zondag de eerste topper in de Eredivisie afgesloten met een 2-2 gelijkspel. PSV leidde na 21 minuten met 2-0, maar kwam vervolgens nauwelijks meer aan aanvallen toe. Ajax knokte zich naar een gelijke stand, maar slaagde er niet meer in een veldoverwicht met een zege te belonen.

Omdat de KNVB voorafgaand aan dit seizoen de hoop had dat er vanaf januari weer met publiek gespeeld kon worden, waren alle confrontaties tussen Ajax, AZ, Feyenoord en PSV in de tweede seizoenshelft ingepland. De coronacrisis duurt echter nog steeds voort, zodat sowieso de eerste toppers in 2021 nog zonder toeschouwers worden afgewerkt. Zo was het ook deze zondag in de lege Johan Cruijff Arena een topper wat eigenlijk geen topper was en daar gaf Ajax aan het begin van de wedstrijd gehoor aan. Na een kleine twintig minuten spelen stond het 0-2 en het was Zahavi die tot tweemaal toe Andre Onana wist te verschalken. De eerste echt grote kans voor Ajax kwam na een klein half uur via Dusan Tadic, die op aangeven van Noussair Mazraoui de paal trof. Vijf minuten voor rust was het wel raak via Promes, nadat Tadic op knappe wijze Jordan Teze gepasseerd had en het overzicht behield.

In de tweede helft bracht Ten Hag nieuwkomer Haller in het veld en die scoorde niet veel later de 2-2, maar stond uiteindelijk buitenspel waardoor Ajax tegen een achterstand bleef aankijken. Toch was Ajax de betere ploeg in de tweede helft en de gelijkmaker hing dan ook in de lucht. Die viel uiteindelijk in de 65ste minuut. Nicolas Tagliafico profiteerde van slecht uitverdedigen van Dumfries. De Argentijn bezorgde de bal bij Haller, die Antony bediende. Met een listig schot in de korte hoek klopte de Braziliaan Mvogo. Een kwartier voor tijd maakte Mohammed Kudus zijn rentree en ondanks dat hij gelijk van zich liet spreken bleef de ’topper’ uiteindelijk steken op een 2-2 gelijkspel. Door de remise blijft Ajax de eerste plaats in de Eredivisie behouden, maar zag het dit weekeinde Feyenoord en Vitesse dichterbij komen. Zowel de Rotterdammers als de Arnhemmers hebben drie punten minder, PSV blijft Ajax op één punt volgen.

Ajax – PSV 2-2 (1-2)